Tengerke 2011.05.18. 12:16

Leuven

 Eddig kimaradt a blog bejegyzései közül, de most következzék a város, Leuven bemutatása. Leuven Brüsszeltől 25 km-re keletre helyezkedik el a Dijle és a Voer folyók partján. A város Belgium Flamand-Brabant tartományának székhelye, közigazgatási és jogi központja. A történelmi Leuven egy körgyűrűn belül helyezkedik el, de 1977-ben közigazgatásilag hozzácsatolták a környékbeli településeket is. Érdekesség, hogy a város lakosságának kb. 30%-a diák a városban található egyetemek miatt. (KU Leuven, Vlerik) A KU Leuven a Németalföld egyik legrégebbi egyeteme, mely világszerte elismert.

Közlekedés Leuvenben
A város történelmisége miatt az utcák meglehetősen szűkek, ezért Leuvenben rengeteg az egyirányú út, valamint az egész belvárosban 30 km/h-s korlátozás vonatkozik az autókra. A diákok magas száma, valamint az autóval való nehézkes közlekedés miatt igen sokan pattannak biciklire. Ugyan a diákok kapnak éves bérletet a helyi tömegközlekedésre, a ritka járatok miatt a mégis inkább a biciklit választják.  A belváros tömörsége miatt az ide látogatók akár gyalog is körbejárhatják a várost.
A város látnivalói:
Városháza               
Városházát 236 különböző szobor teszi szokatlanul díszessé. A városháza a Brüsszeli városháza után épült, és a Leuveniek szerettek volna túltenni azon, ezért tervezték ilyen díszesre. Valamint, hogy ne maradjanak le a Brüsszeliek mögött a várost alapító családok számát tekintve, így 2 kitalált családdal bővítették az 5 alapító családot. A többi érdekes tényt azonban nem mesélem el, hogy érdemes legyen elmenni a körtúrára is, melyet minden vasárnap megrendeznek.  
A nagy és a kis beguinage
A beguináge-okat Belgium területén vallásos nők, az ún. beguinák építették az 13. században. Leuvenben mindössze 72 ház maradt fent, amit a WHO a világörökség részévé nyilvánított. A nagy beguinage az egyik legnagyobb fennmaradt beguinage. A falak közt, a szűk, macskaköves utakon hangulatos sétát tehetünk. A kis beguinage sajnos egy renoválás során sokat vesztett hangulatából. Amennyiben a környékén járunk, egy pillantást érdemes rá vetnünk.
Oude Markt
Az Oude Markton gyönyörű épületeket találunk, melyet akár az egyik kávézóba ülve is megcsodálhatunk. Az élet az Oude Markton esténként pezsgő, hiszen rengeteg kávézó és bár közül válogathatnak az erre járók.
Egyetemi könyvtár
                Az egyetemi könyvtár többször is elpusztult tűzvészben. A felújításához szükséges pénzt Amerikai egyetemek adták össze. A könyvtár épülete egy meglehetősen impozáns képviselője a tipikus belga építészetnek. Amennyiben lehetőségünk van rá, az épületet ne csak kívülről, hanem belülről is csodáljuk meg.
Szent Péter templom
A templomot 1507-ben kezdték építeni, melynek az alapját 3 torony adja. Ebből a legmagasabb 165 méteres, mely a maga idejében rekordnak számított. 1570-ben a mocsaras talajra épült templom tornyai összeomlottak. Ezért 1613-ban lebontották a tornyokat, és egy 50 méter magas tornyot húztak fel.
Aarenbergi kastély

Az Aarenbergi kastély az egyetem egyik régi épülete, mely körül szépen gondozott kertet, és a Voer mentén ejtőző kacsákat találjuk. Amennyiben hangulatos helyen szeretnénk sétálni, érdemes megnézni.
Botanikus kert
A botanikus kert, mint minden nagyobb zöld terület, vonzza a látogatókat Leuvenben, különösen napsütésben. A kertben folyamatosan nyílnak a virágok, így igazán kellemes kikapcsolódást jelent azoknak, akik szeretik az egzotikus és a kevésbé egzotikus virágokat is.
Fonske
 Leuven egyik jelképe a városháza mellett ez a szobor, melyet az egyetem fennállásának 550. évfordulóján adtak át. A Fons Sapiantae-t megtestesítő fiú fejjel lefelé olvassa a könyvét, míg a fejére sört locsol.
Stella Artois
A város iparának a legfontosabb eleme az ABInbev sörgyár, mely a világ legnagyobb sörgyára. A gyárban készül például a Stella Artois is.
Az AbInbev sörgyárba előzetes bejelentkezés alapján bejuthatunk, ahol egy idegenvezetés alkalmával megismerkedhetünk a világ legnagyobb sörgyárának történetével, bepillantást nyújthatunk a kulisszák mögé és a vezetés végén lehetőségünk van megkóstolni a gyár fő termékét, a Stella Artoist. Itt megjegyezném, hogy ez a sör nem tartozik a nagy kedvenceim közé, de a gyárban a friss íze magával ragadott. Természetesen, aki nem szereti az alkoholt, választhat más italt is.

További képeket a látnivalókról itt találtok.

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyleuven.blog.hu/api/trackback/id/tr1002913543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása