Ebbe a városba sokáig nem mentünk el, mert azt hallottuk, hogy Charleroihoz hasonlóan koszos és kellemetlen ott lenni. Jelentem, megbántuk. Bátran állíthatom, hogy amióta ott voltunk, ez az egyik kedvenc városunk Belgiumban. Hogy miért is? Ehhez meg kell ismernünk alaposabban.

Namur egy 100 ezres város, Belgium Vallon területének „fővárosa”, mely két folyó a Meuse és a Sambre találkozásánál terül el. A város ad otthont a vallon parlamentnek. A belgák gyakran emlegetik a várost, mint a burzsoák városát, hiszen a város igen gazdag 17-18. században épült villákban, melyek főleg a citadella lábánál, vagy a folyó partján találhatunk. Mivel Belgium legtöbb városa történelmi, így gyönyörű házakkal van tele, de nincsenek igazán nagy tereik. Ezért otthonosabbnak éreztük a várost, mint Belgium többi városát, a viszonylag széles utak, nagyobb terek, valamint a citadella miatt.

Namur látnivalói

Harangtorony

A szintén világörökség részét képező harangtornyot eredetileg 1388-ban építették. A jelenlegi kinézetét a XVI. században kapta. A harangtoronyhoz tartozó galéria folyamatosan ideiglenes kiállításokat kínál, általában ingyenes belépéssel.

Szent Albán Katedrális

A katedrális barokk stílusban épült az olasz Gaetino Pizzoni építész tervei alapján

Citadella

A Meuse és a Sambre összefolyásánál levő hegy tetején találhatjuk ezt a kellemes kikapcsolódásra alkalmas dombocskát, mely egész Belgiumban egyedülálló. A Namur-i citadella Belgium legnagyobb alapterületű építménye, mely egész napos felfedezni valót tartogat.

Guy Delforge Parfümgyár és bolt

A Citadella ad otthont a Guy Delforge Parfümériának, ahol lehetőség van betekinteni a parfümgyártás fortélyaiba minden szombaton 3.30-tól. A bemutatóterem (díjmentes) minden nap nyitva áll a látogatók előtt, ahol magas minőségű parfümöket ismerhetünk meg és akár meg is vásárolhatjuk őket igen jutányos áron.

Szent Loup Templom

Ez a templom is egy remek példa a belga barokkra. Eredetileg Jesuit Father Huyssens építtette 1621-ben a Jezsuita Kollégium templomaként. A szent Loup templom nevet 1773-ban kapta, amikor a Jezsuitákat megdöntötték. A templom homlokzatát 1876-ban felújították az eredeti fekete márvány helyett a helyi homokkövet használva.

Színház (Place Du Théâtre)

Az Európában egyik utolsóként olasz-barokk stílusban épült színházat egy tűzvész után 1863-ban újjáépítették, majd 1998-ban teljesen renoválták. A színház mennyezetét 1999-ben Garouste, francia festő készítette. Az épületet belépődíj nélkül is megcsodálhatjuk.

Notre-Dame templom

Namur legrégebbi temploma ez a reneszánsz stílusban épült templom, mely a jelenlegi formáját 1750-ben kapta.

Groesbeek de Croix Hotel

Ez a hotel a XVIII. században épült, és mindenféleképpen megér egy látogatást. Cserépedények, dekorációk, bútorok, festmények, szobrok mind Namur felvilágosodásának korából származnak

A fegyvertár

Ez az épület 1692 és 1693 között épült fel 7 hónap alatt, miközben a nagy ostrom idején, amikor Namurnek jelentős katonai szerepe volt.

Az öreg Halle Al’Chair – archaeológiai múzeum (Rue du Pont, 21)

A Halle Al’Chair a korábbi hús piac, mely a XVI. század civil (reneszánsz) építészetének egyik legritkább és legszebb példája. Ma az épületben található a turista centrum és az archeológiai múzeum, mely gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a történelem előtti és a Gallo-Roman korokból.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyleuven.blog.hu/api/trackback/id/tr12998536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása