Tengerke 2010.11.17. 21:25

Lakáshelyzet

Engedjétek meg, hogy most egy kicsit elszakadjak a hétköznapoktól, hiszen ezt a blogot egy kicsit a Belgiumba költözőknek is szánom.

Belgiumban elég speciális a lakáspiac. Hogy ezt mért mondom: Egyrészt itt sok lakás kialakítása teljesen más, mint otthon. A tipikus belga házak általában keskenyek az utcafront felé, és mélyen hátranyúlnak az udvar felé. Ez azért alakult így ki, mert régebben az ingatlanadót az utcafrontra néző fal szélessége szerint vetették ki. Ennek ellenére szerintem itt gyönyörűek a házak.

Leuvenben mivel ez egy diákváros szeptember és október környékén elég nehéz lakást találni. Amelyik lakásnak megtaláljuk a hirdetését az interneten, az már igen gyakran foglalt volt. Azért nem lehetetlen lakást találni, csak tisztában kell lenni azzal, hogy nagyon gyorsan kell dönteni, mert akár néhány percen is múlhat a lakás sorsa.

 Érdekességképpen megemlíteném, hogy aki ingatlanirodán keresztül veszi ki itt az ingatlant, attól kérhetnek 3 hónap keresetigazolást/bankszámlakivonatot, motivációs levelet, esetlegesen kezest.

A kisebb lakások között nem igazán lehet olyan lakást találni, ahol van mosógép, vagy egyáltalán hely mosógépnek. Mondjuk ez leginkább kényelmi kérdés, hiszen a város tele van mosószalonokkal, ahol mindenki magának moshat. A kisebb lakásokban nincs sütő sem, csak főzőlapok. A fűtés a legtöbb esetben elektromos.

Az ingatlanárak igen széles skálán mozognak. Venni 100.000 euró alatt nem igazán lehet még kisebb ingatlanokat sem. Bérelni pedig studiokat 300 eurótól lehet, míg egy egy szobás apartmant már olyan 450-500 eurótól.

A hivatalos bérleti szerződések 9 évre szólnak. 9 éves szerződés esetén a kormány védelmet biztosít mind a bérlőnek, mind a tulajdonosnak. Lehetőség van azonban ennél rövidebb távú bérleti szerződések megkötésére is. 3 v. 1 év, azonban ilyenkor elveszítjük a kormány által nyújtott garanciát.

9 éves és 3 éves szerződések esetén, amennyiben a szerződés lejárta előtt felmondjuk a szerződést, a visszamaradó idő függvényében ki kell fizetnünk 1-3 hónap bérleti díjat. A szerződések aláírása után a kauciót egy közös bankszámlára helyezi el a tulaj, és a bérlő, mely mindkettő beleegyezése nélkül egyik fél számára sem hozzáférhető. Szerintem ilyen pénzügyi termék nincs otthon.

 A Belga törvény még azt is szabályozza, hogy minimum mekkora hely szükséges bizonyos számú ember lakhatásához. 2 fő esetén a minimum terület 27 nm, 3 fő esetén 44 nm. Ha ennél kisebb területen laknak többen, akkor csak 1 ill. 2 személy jelentkezhet be hivatalosan.

Tipp Belgiumba költözőknek: Érdemes minél világosabb lakást választani, mert a téli hónapokban igen sötét van, valamint elég sok az eső, ami miatt a fények gyengébbek, mint otthon.

Néhány fontosabb ingatlan portál: vlan.be; immoweb.be.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyleuven.blog.hu/api/trackback/id/tr112455915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása