Tengerke 2010.09.24. 11:05

Bürokrácia

A szerdai nap orientációs nap volt, így Dezső egyedül volt Leuvenben és ismerkedett az emberekkel. Közben egy fórumon feltett kérdésemre egy magyar kémiaprofesszor válaszolt, aki Leuvenben él... :-)

Csütörtök már annál izgibbnek bizonyult. Korán reggel bementünk, hogy 3 másik ingatlant nézzünk meg még a szerződés aláírása előtt. Ezek már inkább megfeleltek az elképzeléseinknek, viszont az áruk miatt úgy döntöttünk, hogy marad az eredeti lakás. A szerződés lefordítása után alá is írtuk azt. Október elsején fogunk költözni, így a lakásról majd akkor rakok fel fotókat.

Ezután az egyetemen meghallgattunk egy előadást a Belga munkavállalásról. Itt a belgák nagyon precízen felkészítik az ide érkezőket arról, hogy mi vár rájuk. A hivatalokban természetes, hogy mindenki beszél angolul.

Innen elmentünk az önkormányzathoz, hogy a szerződés alapján belga lakcímet létesítsünk. Az önkormányzatnál sorszámot kaptunk. Dezső diákként az épület elejében kapott sorszámot, én pedig az épület hátuljában 150-200 méterre egymástól. Mindkét helyen iszonyatos sorok álltak. Ráadásul mindkettőnknek ugyanaz a szerződés kellett, ami csak egy példányban volt meg. :-) A várakozás közben rájöttünk, hogy lakcímbejelentéshez szükséges fotó. Így Dezső elszaladt csináltatni. Természetesen a vicc kedvéért egyszerre kerültünk sorra, így először végigszaladtam az irodaházon, hogy megkaparintsan a szerződést, amit éppen elvitt a Dezső ügyintézője fénymásolni. Mivel még ekkor nem írták ki a sorszámomat, visszarohantam, nehogy feleslegesen álljam ki a sort, majd leültem és mondtam az ügyintézőnek, hogy nincs nálam a szerződés, de néhány perc múlva itt lesz. Addig elkezdtük az ügyintézést. Mint a belgák nem ismerik az ékezetes betűket, nehézséget okozott nekik, ezért minden nevet le kellett írnom. Ráadásul Dezső nevét fordítva írtam le, hogy a hölgynek könnyű legyen, azonban ez mit sem ért hiszen ez nem egy túl gyakori név errefelé.. :) Eközben egyszer csak a bal oldalam felől becsúszott a szerződés. Összenéztünk, és amikor már legközelebb felnéztem, Dezső már sehol nem volt. Elszaladt vissza az ügyintézőjéhez. Mivel az infopultnál azt mondták, hogy nekem nem kell fénykép, nem csináltattunk. A pultnál derült ki, hogy mégiscsak kellett volna, de szerencsére nem csináltak belőle problémát, és az ügyintézés vége után elmentünk nekem is csináltatni, és leadtam a fotókat az önkormányzatnál. Ilyen kalandok árán jelentkeztünk be Leuveni lakosnak. Természetesen ezzel csak a csütörtöki napra lett vége, azonban még vár ránk némi bürokrácia... :)

Az önkormányzattól a bankba mentünk, hogy végre megnyissuk a bankszámlákat. Itt a bankok máshogy működnek, mint otthon. Amikor belépsz egy nagy térben automaták fogadnak, és az ügyintézési rész zárt. Jelen esetben ez azt jelentette, hogy fel kellett mennünk az emeletre, hogy ügyet intézzünk. Megkérdezték megvan-e minden papír, ami szükséges a bankszámla megnyitásához, de most eggyel több papírt említettek, mint legutoljára amikor voltunk. Szerencsére ez a papír is megvolt már. Amíg az ügyintéző foglalt volt, leültettek minket a játszósarokba :-))) Volt béka, meg húzható kiskocsi, építőkocka, meg minden, aminek lennie kell. Amikor végre az ügyintézőhöz mentünk, értetlenkedve nézte, hogy Dezső miért nem egy évvel idősebb.. (Úgy mint a biztosítóknál. Aki 85-ben született, az nekik 25 éves.) Ez a kérdés azért volt fontos, mert a 25 év alattiak esetében ingyenes a számlavezetés, míg a fölött már nem. Ahogy eddig is, itt is nehézséget okozott a név leírása. Amikor a nevemhez értünk, az ügyintéző megszólalt: "Végre egy normális név. Mármint ezt nálunk is használják." Gondolom ez azért lehetett, mert előttünk egy arab ügyfele volt. Végül sikeresen megnyitottuk a bankszámlákat is.

Az idő ekkorra már egy kicsit beborult, de szerencsére még éppen elértük a kocsit.

Este ismét bementünk Leuvenbe, hogy partizzunk egyet a nemzetközi diákokkal. A buliban jól éreztük magunkat. Sajnos nem sikerült senkivel találkoznunk, vagy megismerkednünk, viszont az indiai bulizók fergeteges hangulatából nekünk is jutott néhány pillanat.

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyleuven.blog.hu/api/trackback/id/tr42319880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása