Tengerke 2011.08.07. 15:20

Gofri

A gofri, vagy wafel egy jellegzetes belga étel. Azonban gofrit már az ókori görögök is készítettek, így csak a recept az, ami ténylegesen belga. A belga gofrinak több fajtája van. A két legfontosabb a liege-i és a brüsszeli gofri. A brüsszeli gofri alakja négyzetes, tésztája vastag és legtöbbször tejszínhabbal fogyasztják. A Liege-i gofri tésztája vékonyabb, alakja szabálytalan. Aki eddig próbálta házilag elkészíteni, az azt mondja, hogy nem olyan finom, mint az utcai árustól megvéve. Ennek ellenére megosztom veletek a gofrik receptjeit, melyeket a belga szakácsnők "Horváth Ilona"-szerű receptkönyvéből fordítottam nektek. 

Brüsszeli gofri

Hozzávalók:

- 500 g liszt
- 25 g élesztő
- 200 g olvasztott vaj
- fél liter tej
- fél liter víz
- 4 tojás
- vanília aroma 
- 5 g só

Elkészítés:

Negyed liter langyos meleg vízben kelesszük meg az élesztőt. Válasszuk szét a tojásokat, majd verjük fel a fehérjét. Szitáljuk le a lisztet, majd gyártsunk egy kis bemélyedést a közepébe. Öntsük bele az élesztőt, majd keverjük el egy kis liszttel. Adjuk hozzá a langyos tejet és a tojássárgáját, majd keverjük el jól. Adjuk hozzá sorban a többi hozzávalót is, a megolvasztott vajat, a felvert tojásfehérjét az aromát és a sót hozzá. Hagyjuk a tésztát egy meleg helyen megkelni, amíg a tészta a kétszeresére dagad.
 Melegítsük elő az ostyasütőt, majd süssük meg benne a gofrikat. Az így elkészült édességet hintsük meg porcukorral. Ízlés szerint adjunk hozzá tejszínhabot. 

Liege-i gofri, vagy suikerwafel

Hozzávalók: 

- 300 g liszt
- 250 g vaj
- 250 g cukor
- 4 tojás
- 4 csomag vaníliacukor

Elkészítés: 

Hagyjuk a vajat puhára olvadni. Keverjük hozzá a cukrot, a tojást, a vaníliás cukrot és a lisztet.
Melegítsük elő a gofrisütőt, majd süssük ki a gofrit. Végül tegyük egy jól szellőző rácsra és hagyjuk azt lehűlni. 

 Jó étvágyat a friss gofrihoz! 

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyleuven.blog.hu/api/trackback/id/tr263130069

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Te kit választanál? ...és az ország? 2011.08.20. 13:26:09

A napokban ér véget az ország legnagyobb éves blogversenye, a Goldenblog. Most, hogy másfél nappal a finis előtt már látszik, hogy játékelméleti blogom nem nyer (bármennyire is reméltem) mást nem tehetek, minthogy a szabályokat hibáztatom. Viszont lega...

Trackback: Te kit választanál? ...és az ország? 2011.08.20. 13:14:20

A napokban ér véget az ország legnagyobb éves blogversenye, a Goldenblog. Most, hogy másfél nappal a finis előtt már látszik, hogy játékelméleti blogom nem nyer (bármennyire is reméltem) mást nem tehetek, minthogy a szabályokat hibáztatom. Viszont lega...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása