A feketegyökeret Magyarországon kevéssé ismerik, azonban a belgák rendszeresen fogyasszák a növény gyökérzetét. A feketegyökeret, ha csak nem ismeri az ember, először bizalmatlanul szemléli. A gyökerek ujjnyi vastagságúak, 30-40 cm hosszúak, fekete-sötétbarna színűek. A gyökerek pucolás során fehér, ragacsos váladékot engednek, amiért ajánlott a zöldséget gumikesztyűben pucolni. A pucolás során először érdemes egy kefével ledörzsölni a héját, majd a maradékot késsel/krumplihámozóval eltávolítani, majd azonnal citromos/tejes vízbe tenni. A zöldség úgy használható, mint a spárga. Íze pedig a paszternákhoz hasonlítható. A tipikus belga elkészítési módja azonban nagyon egyszerű.

 

  Megpucolás után az 5 cm hosszúra vágott darabokat tej és víz 1:1 arányú keverékében 15 perc alatt megfőzzük, majd bechamel mártással nyakonöntjük. Az így elkészített ételt zöldségként húsos fogások mellé fogyasztják. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyleuven.blog.hu/api/trackback/id/tr762797111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása