2011.04.03. 20:41
Belga konyha – A feketegyökér
A feketegyökeret Magyarországon kevéssé ismerik, azonban a belgák rendszeresen fogyasszák a növény gyökérzetét. A feketegyökeret, ha csak nem ismeri az ember, először bizalmatlanul szemléli. A gyökerek ujjnyi vastagságúak, 30-40 cm hosszúak, fekete-sötétbarna színűek. A gyökerek pucolás során fehér, ragacsos váladékot engednek, amiért ajánlott a zöldséget gumikesztyűben pucolni. A pucolás során először érdemes egy kefével ledörzsölni a héját, majd a maradékot késsel/krumplihámozóval eltávolítani, majd azonnal citromos/tejes vízbe tenni. A zöldség úgy használható, mint a spárga. Íze pedig a paszternákhoz hasonlítható. A tipikus belga elkészítési módja azonban nagyon egyszerű.
Megpucolás után az 5 cm hosszúra vágott darabokat tej és víz 1:1 arányú keverékében 15 perc alatt megfőzzük, majd bechamel mártással nyakonöntjük. Az így elkészített ételt zöldségként húsos fogások mellé fogyasztják.
Szólj hozzá!
Címkék: étel recept belgium ebéd
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek