Tengerke 2010.11.27. 18:57

Közlekedés

Autóval

Belgiumban az autós közlekedés mindössze annyiban tér el az otthonitól, hogy az autópályán 120 a megengedett sebesség, és iskolák közelében hétköznap és hétvégén is 30. Az iskola körüli útszakaszok nincsenek mindenhol egyértelműen jelezve. Legtöbbször egy rózsaszín kis polippal jelzik, hogy a közelben iskola van. Az emberek itt kicsit jobban odafigyelnek a gyalogosokra, mint kis hazánkban, mert itt tényleg büntet a rendőr.  Valamint, amire még érdemes figyelni, hogy elég sok rendőrlámpában van beépített kamera, ami nem csak a piroson való áthaladást, hanem a gyorshajtást is bünteti. Igaz, egyelőre magyar rendszámú autóknak nem küldik ki a büntetést, de ki tudja, hogy mikor fog ez megváltozni… Dugókkal itt is lehet számolni. Különösen a brüsszeli körgyűrűnél reggel, valamint délután iszonyatos dugók vannak.

Távolsági közlekedés busszal, vonattal

Itt a távolsági közlekedés meglehetősen drága. Legtöbb esetben még a diákoknak is inkább megéri autóval utazni, hiszen nem igazán vannak diákjegyek. A vonatállomáson nincs is lehetőség diákjegy váltására. Interneten lehet 6,5 eurós jegyet váltani, amely Belgium bármely pontjából bárhova igénybe vehető, de előre meg kell adni a kiindulási pontot, az úti célt, valamint az utazás napját. Diákbérlet váltására lehetőség van, amit két város közötti közlekedésre lehet kiváltani. A vonat drágasága miatt a vonatok ápoltak, tiszták, valamint nem túl zsúfoltak. A jegyekről, bérletekről bővebb információt a társaságok honlapján lehet kapni. Vonat Wallon busztársaság Flamand busztársaság 

Helyi közlekedés

Brüsszelben a helyi közlekedést Budapesthez hasonlóan busz, villamos, valamint metró jelenti. Az árak nagyjából hasonlóak az otthoni árakhoz. Ami plusz, hogy igénybe lehet venni egy előre megváltott kártya segítségével bicikliket. Azonban bicikli utakból viszonylag kevés van, ezért kevesen használják közlekedési eszközként a biciklit. Leuvenben és a kisebb városokban azonban már más a helyzet.  Itt a buszok, és a bicikli jelenti a fő közlekedési eszközöket. Autóval nem sokan közlekednek a belvárosban, mert veszélyes. Az itt tanuló diákok a buszokra ingyenes bérletet kapnak. Ezért időközönként tömöttek a buszok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyleuven.blog.hu/api/trackback/id/tr252475374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dezsoe 2010.11.28. 19:28:40

Leuvenben szerintem leginkább a bicikli az úr. Az autóval közlekedés is azért igazán veszélyes, mert állandóan figyelni kell a bicikliseket. A bringások már annyira hozzászoktak ehhez a domináns pozícióhoz, hogy sokan figyelmetlenül mennek, ami balesetveszélyes mind rájuk nézve, mind az esetleg útjukba kerülő gyalogosokra.

Ugyanakkor, mivel voltam a másik oldalon is, le kell írnom, hogy biciklisként se könnyű. Pl egy forgalmasabb utcán balra kanyarodni, és közben arra is figyelni hogy velem párhuzamosan épp ne menjen át gyalogos... na ez nem mindig jön össze.

Amúgy én alapvetően meg vagyok elégedve a közlekedéssel, minden drágaság ellenére. A buszok és vonatok tiszták, a sofőrök általában előzékenyek és biciklivel is lehet közlekedni.
süti beállítások módosítása