A mai nap az ügyintézésé volt. Reggel bementünk Leuvenbe, hogy lakást nézzünk, bankszámlát nyissunk, és Dezső beiratkozzon az egyetemre. A három pont közül mindössze egyet sikerült teljesíteni.

 Megérkeztünk fél 11- re az egyetemre, amikor is hatalmas sorok fogadtak minket. Végigálltuk az első sort, ahonnan elküldtek minket az International Officeba, hogy szerezzünk egy igazolást, hogy Dezsőt felvették az egyetemre. Amíg Dezső itt sorban állt, elmentem ingatlanokat nézni, illetve egyéb dolgokat intézni. Sajnos az ingatlanokkal nem jártunk sikerrel, 3 irodától elhajtottak, hogy nincs kiadó ingatlanuk. A negyediknél pedig egy 18 nm-est ajánlottak fel. (Itt a belga törvények értelmében nem is lakhatnánk ketten hivatalosan -no nem mintha egyébként szeretnénk-, mert 2 főre minimum 27 nm-es lakás kötelező) Egyébként azok az ingatlan tulajdonosok, akik egyáltalán felvették a telefont közölték, hogy már kiadták az ingatlanokat. Így ha valaki egyszer arra adja a fejét, hogy Leuvenbe költözik, jó ha felkészül arra, hogy iszonyatosan nagy a kereslet a kisebb 1-2 szobás apartmanok iránt.

Mindeközben Dezső már a harmadik sort állta ki, és mire visszaértem hozzá beálltam neki a negyedik sorba is. Mivel "naiv" voltam úgy gondoltam, hogy helyes sorba állok, ha a nemzetközi diákoknak fenntartott sorba állok. Hát tévedtem... Előbb még fotót készítettek Dezsőről, aztán következett ennek a sornak a kiállása. Ebben a sorban olyan 40 ember állhatott előttünk, és n 1-től n 5-ig álltunk. Micsoda hatékonyság, ugye? Szóval túljutottunk a dolgon. Visszaérkezve Brüsszeli hadiszállásunkra, ingatlanokat néztünk, és telefonáltunk utánuk az előzőekben említett hatékonysággal. Végül sikerül 1 időpontot megbeszélnünk holnap estére. Holnap pedig majd az új hírekkel jelentkezünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyleuven.blog.hu/api/trackback/id/tr452311130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fourteen02 2011.08.24. 15:25:48

Sziasztok!

Érdeklődve olvastam élményeiteket a Leuvenbe való költözésről és hát elkezdtem aggódni, ugyanis hasonló helyzet elött állok. Én most szeptember végén fogok költözni. Ti még kint laktok? Tényleg ilyen nehéz jó lakást találni? Angolul el fogok boldogulni?
Ha el tudtok látni egy két jó tanáccsal akkor nagyon hálás lennék.

Üdv: Fourteen02

Tengerke 2011.09.07. 19:45:04

@fourteen02: Kedves Fourteen02.

Angolul el fogsz boldogulni, hiszen mindenki nagyon jól beszél angolul. Lakást találni nehéz, de nem lehetetlen, illetve a jó lakáshoz idő kell. Mi a héten költöztünk haza, ezért volt ez a nagy hallgatás...

Jó tanács: Minél előbb szerezz be egy biciklit! ;-)

fourteen02 2011.09.08. 09:41:22

@Tengerke:

Kedves Tengerke!

Van vmi tipped, hogy hol lehet használt bringát venni? Ill még az érdekelne, hogy a város melyik részeire érdemes költözni. Én vmi nyogodt, csendes helyet szeretnék, ami azonban nincs túl messze az egyetemtől és legyenek boltok a környéken. Van vmi javaslatod?

Üdv: Fourteen02

Tengerke 2011.09.10. 22:16:15

Kedves Fourteen02!

Szerintem önmagában az egész város elég nyugodt, így a ringen belül és akár kívül is bárhova költözhetsz. (Talán a ring mellett nem érdemes.) Mi a botanikus kert mellett laktunk és nagyon szerettük. Leuvenben még a vasút sem túl hangos, de javaslom, hogy tölts el fél órát a lakásban, hogy halld, mennyire hallatszik be az utca zaja. A mienk hangszigetelése például simán verte a magyar panelokét. (Sajnos rossz értelemben.) Az, hogy Neked mi lenne a legjobb elhelyezkedés szempontjából, azt az egyetemi épület határozza meg, ahová jársz, de ha van biciklid, akkor minden közel van a városban.

Tipp: A legtöbb bolt vasárnap zárva tart. A Brusselse straaton van nyitva egy Carrefour express és néhány egzotikus bolt. Plusz szerintem a vasútnál levő Carrefour express is nyitva van, illetve a pékségek. Ha olcsón szeretnél vásárolni, akkor érdemes ellátogatnod a Colruyt-be. Itt nagyobb mennyiségeket vásárolhatsz jobb áron.

Használt biciklit a tweedehandon (tweedehand.be) kereshetsz, vagy a SPIT-ben, ami a ringen kívül van a Kapucijnenvoer végénél. www.dekringwinkel.be/kw/home_1.aspx

Tipp: Ha esetleg nincs bicikli, mert ez szeptemberben előfordul és esetleg elkirándulsz Mechelenbe, akkor kint a város szélén van egy nagyon jó Kringwinkel (SPIT). Ott előfordulhat, hogy találsz.

Biciklivásárlás előtt/közvetlenül után gyorsan vegyél lakatot, mert az a bicikli, amin nincs lakat, az "mindenkié".

Sok szerencsét!

Tengerke 2011.09.20. 10:08:38

@fourteen02:
Szívesen! Bármikor! Bocsáss meg, hogy ilyen ritkán válaszolok, csak nem voltam gép előtt 1 hétig...

Mikor mész ki? Vagy már kint vagy? Mi célból visz az utad Leuvenbe?

Tengerke

fourteen02 2011.09.20. 11:20:07

@Tengerke:
Szia!

Most szombaton fogok utazni, már nagyon izgulok. Nagyon kíváncsi vagyok a városra.
Elnyertem egy 2 évés kutatói ösztöndíjjat és így az egyetemen fogok dolgozni.

Tengerke 2011.09.21. 11:43:54

@fourteen02: Szia!

Őszintén gratulálok Neked! Biztos vagyok benne, hogy nagyon jól fogod érezni magadat!
Ha társaságra / olcsó nyelvtanulásra, utazásokra vágysz kint, akkor javaslom, hogy keresd fel a Pangeát. Asszem 6 euró az éves tagság és 15 euró egy 10 alkalmas nyelvtanfolyam. Mi az angolt és a németet szerettük a legjobban, mert nagyon jók a tanárok,de a holland sem volt rossz.
süti beállítások módosítása