Mivel kíváncsiságunk határtalan, így szerettük volna megkóstolni a romanesco broccolit is. Ezzel azonban nem otthon sikerült először megismerkednünk, hanem egy étteremben. Ez a növény Magyarországon kevesek által ismert. Az érett zöldség zöld színű, melyeket csigaszerűen csavarodó csúcsok fednek be. A zöldséget brokkolihoz hasonlóan lehet elkészíteni, és az íze is valahol a brokkoli és a karfiol között van. A romanesco gazdag C-vitaminban, rostokban és carotinoidokban.
                A romanescot gyakran felhozzák példaként a természetben előforduló fraktálokra. Szerintem gyönyörű.

Az elmúlt időben ismételten három újabb gyümölcsöt kóstoltunk meg. Az egyik az édes tamarind volt, amit a gyógyászatban i s használnak hashajtó, vízhajtó és vértisztító hatása miatt. Ízre egyébként nagyon jó. A kemény héjat kézzel megtörve a magokat körülvevő barnás rész ehető. Kálium és vastartalma kiemelkedő, azonban más vitaminokból sajnos viszonylag kevés található meg benne.

A másik gyümölcs pedig a passionfruit, azaz a maracuja volt. Amit mi vettünk kívülről lila, könnyű kemény héjú gyümölcs volt, melyet félbevágva narancssárga lédús hússal körülvett magokat találtunk. Az íze szerintem mindenki számára ismerős lehet a különböző szörpökből, gyümölcslevekből, de a gyümölcs íze sokkal finomabb és színesebb azoknál. A maracuja vitaminokban és hatóanyagokban gazdag. Megtalálható benne A, B, C-vitamin, kálium és vas, valamint számos flavonoid és alkaloid is. A maracujának több gyógyító hatását is megfigyelték. Ilyen a nyugtató-altató hatás, valamint kiválóan alkalmazható depresszió kezelésére és daganatos betegségek esetén is sikerrel használták.

A harmadik gyümölcs a perui földicseresznye volt.  A gyümölcsöt egy vajszínű áttetsző hártya borítja be, amely alatt található a pirosas-narancssárgás színű cseresznye szerű termés. Vigyázat, mert a gyümölcs könnyen összetéveszthető a vadon élő zsidócseresznyével, melynek húsa mérgező.  A termés általában 1-2 cm nagyra nő meg, melynek húsa lédús, melyben egy lapos sárga mag rejtőzik. A gyümölcs íze édes, esetleg egy kicsit savanykás. A hús vitamintartalma magas. A bogyókat a csésze eltávolítása után a magokkal együtt eszik meg általában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyleuven.blog.hu/api/trackback/id/tr502644064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása