Tengerke 2011.10.22. 18:13

Viszlát Belgium

 Már egy ideje nem kaptatok olvasni valót. Ez azért történt, mert hazajöttünk  és az elmúlt hónapunk nagyon pörgősre sikeredett. Belgium és az ott szerzett élményeink nagyon sokszor eszünkbe jutnak. Még van egy csomó dolog, amit szívesen kipróbáltunk/ megnéztünk volna, de egy év sem elég mindenre még akkor sem, ha egy ilyen pici országban él az ember.

 

 Viszont ha már eljöttünk, akkor illene megosztanunk Veletek azt, hogy hogyan is kell elköltözni Belgiumból. Ugyanis, mint minden Belgiumban bürokráciát követel. Az utolsó egy hónapban például meghirdettük a bútorainkat a tweedehandon és a lépcsőházban. Ezzel sajnos nem jártunk túl nagy sikerrel. Az utolsó hétre hagytuk a biciklik értékesítését, amiből végül csak kettőt kellett eladnunk, hiszen két héttel a költözés előtt ellopták a harmadik biciklinket. Hogy ezt a célunkat teljesíthessük, a város szervezett egy remek alkalmat, amikor is a városháza előtt összegyűltek a biciklit eladni és venni szándékozók. Kiírtuk egy cetlire, hogy mennyit gondolunk a bicikliért és 10 percen belül vidáman battyogtunk hazafelé, hogy megnézzük az előzőleg beharangozott Tanks in Town rendezvényt.

 A Belgiumból való hazaköltözés egyik legfontosabb pontja az volt, hogy ki kellett jelentkezni az eredeti papírokkal a városházról. Ez nem csak az utánunk jövők számára fontos, hanem nekünk is, mert helyi adót szabhatnak ki ránk. Harmadik célként megpróbáltuk megszűntetni a bankszámlánkat, de ez ügyben nem jártunk sikerrel, hiszen még vártuk vissza a kauciót. Szerencsére viszont a belgák ezt már rutinosan kezelik, így hazajöttünk után írtunk egy e-mailt, hogy hova utalják a pénzt és hogy zárják be a számlánkat. A lakás bérletét felmondtuk, kijelentkeztünk a szolgáltatóktól majd némi belga csokival és sörrel felszerelkezve levezettük a hazafelé vezető utat. 

Tengerke 2011.09.07. 19:26

Sörtúra

 Ahogy a legutolsó bejegyzésemben említettem, híresek a belga sörök. Éppen ezért 2 barátunkkal elindultunk sörtúrára, ahol is a cél több sörfőzde megismerése volt. Összesen 4 sörfőzdében voltunk. 

Az első a Boezingenben levő Sas sörgyár volt, melyhez azért egy kicsi személyes kötődés is fűz. Itt a sörfőzde elvileg nem látogatható a publikum részére, de a helyiek éppen a utcán voltak és nagyra értékelték, hogy Magyarországról odaautóztunk, ezért minket külön kiszolgáltak. Válogattunk is egy-két sör közül, majd miközben továbbálltunk az utcán levő férfiak mosolyogva megünnepelték a kezünkben levő sört. 
A második és a harmadik hely amit meglátogattunk, tulajdonképpen ugyanaz a sörfőzde volt, csak a hangulata különbözött. A második hely egy nagy sörlerakat volt, ahol autóval be lehetett hajtani, majd felpakolni a sört, amit kifizettél. A harmadik helynek a romantikáját az adta, hogy az üzletben a sörgyár tulajdonosával beszélgettünk. Ezt persze már csak otthon vettük észre, amikor az egyik sörön, amit vásároltunk, felfedeztük az úriember arcképét. (A középső arc) Ez utóbbi két sörfőzde sörei közül 11 szerepel a legjobb 30 belga sör között.
A negyedik sörfőzde volt a végső célunk, ahol több oldal szerint a világ legjobb sörét lehet inni, a Westvleteren 12-eset. Ez egy barna trappista sör, melyet a helyi apátságban gyártanak. A különlegessége, hogy főleg csak helyben lehet kapni, hiszen a barátok csak limitált mennyiséget tudnak belőle előállítani, valamint ha valaki szeretne hazavinni sört, akkor előre le kell foglalnia a fél évente egy autóra jutó egyszer elvihető egy rekesz sört. Természtesen odatévedt turistaként is lehetőségünk van egy-egy üveg sör vásárlására, azonban ilyenkor a 3 sörért (Westvleteren 8, blond és 12 a képen fellelhető sörök sorrendje is) már 20 eurót kell fizetnünk. A sör önmagában nem olcsó 4,7 euró, viszont a magas (10,2%-os) alkoholtartalma miatt hamar jól érezhetjük magunkat tőle. Feketén lehet venni több helyen is Brüsszelben 10-12 eurós üvegáron. Westvleterenben azonban nem csak sört gyártanak, hanem finom apátsági sajtokat is. 
 
 
A belga sörök értékelését az alábbi oldalon találhatjátok meg:
http://www.ratebeer.com/RateBeerBest/table_2011.asp?title=Best+Beers+of+Belgium+2011&file=belgium_beer_2011.csv
 

 A belga sörök között szinte mindenki megtalálhatja a kedvencét, hiszen rengeteg sörfajtát gyártanak. Ilyenek például a lager, ale, lambic, spontán erjedésű vörös sörök és még sorolhatnánk. 

 

Belgiumban ugyan "csak" 132 sörfőzde működik beleértve a két legnagyobbat a Stella Artoist (AB Inbev) és Alken Maest és a kisebb családi sörfőzdéket is. A belga sörök alkoholtartalma általában magasabb az otthon megszokottól. Talán ezért is palackozzák kisebb kiszerelésben őket, ugyanis a leggyakrabban 250 ml, 330 ml vagy 375 ml-s kiszerelésű söröket láthatunk a szupermarketekben. A Pils sörök 5% körüliek, de az Ale sörök között nem ritka a 10% vagy afölötti alkoholtartalom sem. Érdekesség, hogy egyes sörfőzdék versenyeken akár 40%-os söröket is bemutatnak.  A belgák sörfogyasztási kultúrájához hozzátartozik, hogy minden egyes belga sört a saját jellegzetes poharában szolgálják fel az ideális hőfokon, ami általában pincehideg (8-15 °C). A kedvenc "poharam" a Kwakké, amit a képen is láthattok.

A több, mint 800 féle belga sör közül csak igen kis része kapható szupermarketekben. Aki szeretne minél több sört megkóstolni, annak Belgiumban sörboltba vagy sörfőzdékbe kell elmenni. 

Hogy a belgák sörfogyasztását minél jobban megértsük, ittlétünk alatt már több sörfőzdében is megfordultunk és több sört is megkóstoltunk. Mivel nekünk ez nem volt elég a közelmúltban sörtúrát szerveztünk, amikor több sörfőzdét meglátogatunk, amiről a későbbiekben bővebben is olvashattok. 

Tengerke 2011.08.07. 15:20

Gofri

A gofri, vagy wafel egy jellegzetes belga étel. Azonban gofrit már az ókori görögök is készítettek, így csak a recept az, ami ténylegesen belga. A belga gofrinak több fajtája van. A két legfontosabb a liege-i és a brüsszeli gofri. A brüsszeli gofri alakja négyzetes, tésztája vastag és legtöbbször tejszínhabbal fogyasztják. A Liege-i gofri tésztája vékonyabb, alakja szabálytalan. Aki eddig próbálta házilag elkészíteni, az azt mondja, hogy nem olyan finom, mint az utcai árustól megvéve. Ennek ellenére megosztom veletek a gofrik receptjeit, melyeket a belga szakácsnők "Horváth Ilona"-szerű receptkönyvéből fordítottam nektek. 

Brüsszeli gofri

Hozzávalók:

- 500 g liszt
- 25 g élesztő
- 200 g olvasztott vaj
- fél liter tej
- fél liter víz
- 4 tojás
- vanília aroma 
- 5 g só

Elkészítés:

Negyed liter langyos meleg vízben kelesszük meg az élesztőt. Válasszuk szét a tojásokat, majd verjük fel a fehérjét. Szitáljuk le a lisztet, majd gyártsunk egy kis bemélyedést a közepébe. Öntsük bele az élesztőt, majd keverjük el egy kis liszttel. Adjuk hozzá a langyos tejet és a tojássárgáját, majd keverjük el jól. Adjuk hozzá sorban a többi hozzávalót is, a megolvasztott vajat, a felvert tojásfehérjét az aromát és a sót hozzá. Hagyjuk a tésztát egy meleg helyen megkelni, amíg a tészta a kétszeresére dagad.
 Melegítsük elő az ostyasütőt, majd süssük meg benne a gofrikat. Az így elkészült édességet hintsük meg porcukorral. Ízlés szerint adjunk hozzá tejszínhabot. 

Liege-i gofri, vagy suikerwafel

Hozzávalók: 

- 300 g liszt
- 250 g vaj
- 250 g cukor
- 4 tojás
- 4 csomag vaníliacukor

Elkészítés: 

Hagyjuk a vajat puhára olvadni. Keverjük hozzá a cukrot, a tojást, a vaníliás cukrot és a lisztet.
Melegítsük elő a gofrisütőt, majd süssük ki a gofrit. Végül tegyük egy jól szellőző rácsra és hagyjuk azt lehűlni. 

 Jó étvágyat a friss gofrihoz! 

Tengerke 2011.08.06. 14:41

Flash mob Leuvenben

Még áprilisban Leuvent is elérte a flash mob őrület. A videóban láthatók Leuven legfontosabb látnivalói is. Sorrendben: botanikus kert, nagy begijnhof, egyetemi könyvtár, grote markt, régi városháza, bazilika. 

 

A hétvégén egy kedves barátunk látogatott el hozzánk. Hogy ne a szokásos kört járjuk be, ezért Mechelent, Antwerpent és Brüsszelt mutattuk meg neki Leuven után. Mindezek közben azonban sikerült rátalálnunk egy Gault Millau sipkás (13) étteremre Antwerpenben, amely eltérően az átlagos kitüntetést érdemlő éttermekhez képest igen is megfizethető volt. Három személyre az ebéd sörrel együtt mindössze 33 euróba került. Igaz, hogy ezért az „olcsóbb” ételeik közül válogattunk, azaz gyrost, humuszt és hasonló egyszerű ételeket ettünk. El kell mondjam, hogy amit itt ettem, életem egyik legjobb gyrosa volt. A különlegességét a 7féle szósz adta, amit az ételek mellé adtak és ki-ki megtalálhatta a maga kedvencét. Ez az étterem, amit itt fényezek nektek, az a Finjan, ami a Szépművészeti Múzeum szomszédságában található. 

Tengerke 2011.07.10. 18:23

A belga konyha

Már több belga recepttel megörvendeztettelek benneteket, azonban most engedjétek meg, hogy bemutassam, hogy még mik azok a tipikus ételek, amiket a belga konyhához sorolunk. A még hiányzó recepteket a későbbiekben folyamatosan megosztom veletek.

 

 

-          Csokoládé (elsősorban praliné)

-          Sült krumpli

-          Uitsmijter (sült szendvics sajttal, sonkával, tükörtojással – holland területeken)

-          Fekete gyökér

-          Cikória sajttal és sonkával

-          Stoemp (zöldségekkel passzírozott főtt krumpli)

-          Vol au vent (húsos-gombás tejszínes mártás)

-          Karbonade (belga pörköltféleség, sörrel készítve)

-          Quiche (sós feltétekkel és sajtos szósszal töltött sült tészta)

-          Kagyló

-          Nyúl geuze-i módra (Brüsszel környékén egy spontán fermentált sörben főtt húsétel)

-          Liege-i saláta (Salade Liégoise) (saláta zöld babbal, baconnal, hagymával és ecettel)

-          Waterzooi (gazdag csikrehúsleves zöldségekkel, tejszínnel és tojásokkal)

-          Angolna zöldséges szószban

-          Szendvicsek (boterhammen/tartines)

-          Paradicsomos rák (Rágcsálnivalóként, vagy előételként fogyasztott szürke rák majonézes-paradicsomba töltve)

-          Kolbászok (Pensen vagy Boudins) (Kolbász, melyben a húshoz zsemlemorzsát kevernek. Gyakran almaszósszal és krumplival fogyasszák)

-          Ardenneki húsáruk (füstölt sonka, paté)

-          Blinde vinken (vékony hússzeletbe csomagolt fűszeres darált hús)

-          Goffri

Ha tetszett az írás, kövess facebookon is!

Tengerke 2011.07.09. 15:05

A belga vasút csodája

Bár mi még nem szenvedtünk nagyon sokat a belga vasúti késések miatt, rengetegen mondták, hogy szörnyűek a késések, amik itt előfordulnak. Londonból hazafelé sikeresen belefutottunk egy-két csúnya késésbe Brüsszel-Leuven között. Bizony a vonatok 2-3 órát is simán késnek, csak az ember nem feltétlen veszi észre, mert elég sűrűek a járatidők.  A vonatállomáson várakozva azonban az egyik vasúti dolgozó elmesélte a pórul járt várakozóknak, hogy miért is vannak ezek az óriási késések. Az ok pedig, hogy más cég tulajdonában vannak a vonatok és más cég tulajdonában a sínek. A két vállalat között pedig nem túl jó a kommunikáció a belgák magas bürokrációs igénye miatt. Ezért képtelenek leszervezni a vonatok közlekedését, ezért bizony többször is előfordul, hogy inkább törölnek egy vonatjáratot, minthogy megpróbáljanak valahogy együtt működni. Elég megdöbbentő. Szerintetek?

Tengerke 2011.07.06. 10:52

Oxford, London

Londoni és oxfordi utazásunk történetének folytatása

 

4.nap:

Korán keltünk, hogy elérjük az Oxfordba menő vonatunkat, amire előre megvettük a jegyeket mindössze 4 fontért fejenként egy útra. Oxford vasútállomásán várt minket vendéglátónk. Először is buszra pattantunk, hogy megszabaduljunk csomagjainktól, majd elindultunk a városba. Oxford történelmi belvárosa magával ragadott bennünket. Egész nap jártuk a kollégiumokat. Meglátogattuk azt a kollégiumot is, amelyben a Harry Potter egyes jeleneteit forgatták. Nagy élmény volt. Meglátogattuk az Ashmolean múzeumot. Ami itt minket a legjobban megfogott azok a keleti kultúrához tartozó szobrok, rajzok voltak, de gyönyörű a mindenfelől származó kerámia gyűjteményük is. Ismerősünk volt olyan kedves, hogy körbevezetett oxfordi laborjában. Mivel éhesek voltunk, így elmentünk egy étterembe, majd vacsora után meglátogattunk egy igen hangulatos elhagyott temetőt, ahol az egyetem egy korábbi rektora nyugszik. Innen pedig lesétáltunk a Temze partjára, ahol a helyiek a tehenek között sütögettek. :) Miközben hazafelé sétáltunk még rápillantottunk a Mini Morris gyár alapítójának emlék "kirakatára".

5.nap: 

Az ötödik nap szinte teljesen utazással telt, mindössze Londonban fért bele egy apró városnézés. London Paddington állomástól a Viktóriáig sétálva jutottunk el, miközben rengeteg sportkocsit (sok-sok Ferrarit) láttunk, valamint keresztülszeltük csomagjainkkal a Hyde parkot, ahol is egy kicsit azért megpihentünk, hogy gyönyörködjünk ebben az óriási parkban.

Ha valaki azt kérdezné, hogy ajánlanám-e neki az Eurolines-t Brüsszel-London között, az egyértelmű válaszom nem lenne, ugyanis mindkét irányban 1-1 óra késést sikerült összeszednünk, valamint a sofőrök, akikkel mi utaztunk csak nagyon minimális szinten beszéltek angolul, ezzel néhány utasnak kellemetlen emlékeket okozva. A két város között közlekedő vonatok midössze alig drágábbak egy főre, ha időben megvesszük a jegyeket, viszont 2 óra alatt eljuthatunk egyik városból a másikba. Repülés szerintem szóba sem jöhet, mert drága és lassabb, mint a vonat a reptéri várakozások miatt.

 

 

 

 

Tengerke 2011.06.30. 21:28

London

Az 5 nap programja igen sűrű volt, ezért két részletben mutatom be, hogy mit láttunk Angliai tartózkodásunk alatt.

 

 

1.       nap: Utazás

Londonba busszal érkeztünk, mert az utazás legolcsóbb formáját szerettük volna választani. Ez kettőnknek összesen 92 Euró volt. Bár a buszút az eredeti tervekhez képest 1 órával 8,5 órára sikeredett, nem volt túl fárasztó, mert többször megálltunk. A buszsofőrök csehek voltak, akik alig beszéltek egy kis angolt, és azt mondták a határon, hogy franciák vagyunk (tudtommal egy francia állampolgár nem utazott a buszon) ezért átvilágították a csomagjainkat is… Igazán furcsa volt határellenőrzésen átesni autópályán.

A Csalagúton keresztül mentünk át a szigetre. Persze kiszálltunk a vonat belsejében és körülnéztünk. Érdekes volt. A legérdekesebbre a mögöttünk levő kabinban levő Aston Martin volt. A Viktóriára való megérkezésünk után elindultunk csomagokkal felfedezni a várost. Első utunk a
Buckingham palotához vezetett. Majd miután itt kibámészkodtunk magunkat, az Oxford streetnek vettük az irányt. (Itt még nem fényképeztünk, mert persze a fényképezőt a táska legaljára csomagoltam… ) Bár csütörtök 2 órakor értünk oda, az Oxford streeten csak úgy hömpölyögtek az emberek. A boltok pedig jobbnál-jobb akciókkal csábították az arra járókat. Hozzáteszem, hogy tényleg nagyon jó áron lehet minőségi dolgokat is vásárolni. Mivel a csomagjaink nagyon nehezek voltak, így elhatároztuk, hogy először lerakjuk azokat a szálláshelyen, majd visszajövünk. Hát, tévedtünk. A szállásunkig 1,5 órát kellett utazni, így az első estén körülnéztünk egy picit Ilfordban, vásároltunk teát, mustárt és gyömbérsört, ami hozzátartozik az itteni kultúrához. A szállásunk egyébként meglehetősen jó volt, bár az első napokban éreztük, hogy ez egy munkásszálló is, a hétvégére a turistáké volt a főszerep.

2.       nap:

A szállásunkon igazi angol reggeliben részesítettek minket. Majd elmentünk a közelben levő vasútállomásra, hogy megtudakoljuk, mi lenne a legolcsóbb utazás nekünk. Végül vettünk Oyster cardokat, majd eldöntöttük, hogy csak a buszokat használjuk itt tartózkodásunk alatt, mert így 4 fontból megúszható naponta az utazás.  Csodáljátok csak meg a szép kártyánkat a cikk elején! Mivel nem csak turistáskodni jöttünk Londonba, ezért délelőtt ügyet intéztünk, majd a nyakunkba vettük a várost. A látnivalókat az alábbi sorrendben néztük végig: Tower of London, Tower bridge, Hay’s galéria, Shakespeare globe theatre, Tate modern. A Tate modern előtt érdekes utcazenésszel sikerült találkoznunk, majd megcsodáltuk a gyűjteményt. Átsétáltunk a Millenium bridge-n, majd megcsodáltuk a St Paul’s cathedral-t. Itt pedig összefutottunk egy kedves ismerőssel, akivel folytattuk tovább London felfedezését. Mivel borúsra fordult az idő, bementünk London történeti múzeumába, majd villák között sétálva eljutottunk a Temze partjára, ahonnan csodálatos kilátás tárult elénk a London Eye-ra. A beszélgetésben elmerülve pedig úgy eltelt az idő, hogy észre sem vettük, hogy lassan elérjük a parlament épületét a Big Ben-nel. Innen már csak egy rövid séta volt a Westminster abbey. Miután megcsodáltuk a Szent James park csodálatos állatvilágát, és átvágtunk a Green parkon, elbúcsúztunk és hazaindultunk. Mivel útközben bár már 9 óra elmúlt láttunk egy-két nyitvatartó boltot, így betértünk és élveztük a késő esti vásárlás lehetőségét.

 

3.       nap:

 Mivel előző nap szétáztak a cipőink, így a reggelt cipővásárlással indítottuk a közeli bevásárlóközpontban. Miután mindkettőnknek sikerült cipőt venni az irányt a Camden Town felé vettük, ami teljesen elbűvölt minket. Rengeteg fotót készítettünk, amit a facebook-os albumban meg is tekinthettek. Innen utunk a Picadilly Circushoz vezetett, ahová találkozót szerveztünk, majd leültünk egy helyi bárba, ahol is megtapasztalhattuk, hogy az angolok szeretnek jelmezt ölteni bulizáshoz. Továbbindultunk a Soho felé, ahol a fő cél a China town volt. Nagy élmény volt ez mindkettőnknek, mert éppen Vu cseng Nyugati utazását olvassuk, ahol folyton rizsgombócot esznek és ezt itt kipróbálhattuk, valamint, hogy volt egy-két egzotikus gyümölcs, amit eddig nem sikerült kipróbálni, de itt végre meg lehetett vásárolni.. Nyami. Ezekről majd külön fogok írni. Innen elzarándokoltunk a London School of Economics épületéhez, ami a világ egyik legjobb közgazdász egyeteme, majd a környéken barangoltunk még egy kicsit, végül visszatértünk bázisunkra, hogy elfogyasszuk a jól megérdemelt gyümölcsöt. :)

Tengerke 2011.06.29. 14:04

Kirándulás Londonba

  Belgium nagyon jó elhelyezkedésének köszönhetően sok ország könnyen megközelíthető. Itt létünk alatt már ellátogattunk Franciaországba, Luxemburgba, Portugáliába, Németországba, Svájcba, Hollandiába és most Angliába is.

A legnagyobb élményünk Londonban az volt, hogy több barátunkkal sikerült találkozni amíg Angliában tartózkodtunk, akik elmondták tapasztalataikat. Elmondásuk és tapasz alapján Anglia is sok szempontból különbözik Belgiumból. Mindenki egy nyelvet (angolt) beszél. Az etnikumok között kevesebb a feszültség, olcsóbbak a ruhaneműk, jobbak az akciók, az albérletet pár hét után is felmondhatod mindenféle extra költség nélkül. Szélesebbek az utcák, vannak nagy terek, több a városban a zöld terület, pörgős az élet, több egzotikus gyümölcsöt lehet kapni, finomabb víz folyik a csapból, széles a teakínálatuk, színesebbek az emberek stb.

Londonból hazafelé jövet pedig megtudtuk, hogy miért is olyan megbízhatatlan a belga vasút, így hamarosan erről is beszámolunk nektek, de csak egy részletes Angliai beszámoló után. Valamint hamarosan két újabb egzotikus gyümölccsel ismerkedhettek meg.

Akit pedig bővebben érdekel, milyen az élet Londonban, többet tudhat meg Londonról és Angliáról az Irány London blogon.

Ez az étel egy hagyományos, marhahúsból készült belga étel, mely elkészítésében egy kicsit hasonlít a magyar pörkölthöz. Ugyan a kész étel íze egy kicsit édesebb és savanyúbb, mint a mi pörköltünk, de így is igen ízletes. Az itteniek Carbonadenak, vagy Stoofvleesnek hívják.

Hozzávalók:

- 1 fej hagyma

- 0.5 kg marhahús

- 3 dl sör

- fél kk mustár

- 1 fokhagyma

- 1 tk barna cukor

- 1 babérlevél

- 1 szál kakukkfű

- só, bors

-vaj vagy olaj

 

 

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, majd a zsiradékon üvegesre dinszteljük. Ha a hagyma már kész, akkor hozzáadjuk a kockákra, vagy kisebb szeletekre vágott marhahúst a sót és a borsot és a húst fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a barnacukrot és kevergetés mellett hagyjuk, hogy a hús egy kis színt kapjon. Ha ez megvan, akkor felöntjük a sörrel és hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet és a mustárt. Összekeverjük, majd fedő alatt főzzük. Amikor a hús puhára főtt (1 – 1 és negyed óra), levesszük a fedőt és forrni hagyjuk, amíg a leve elég sűrű nem lesz.

Tipp: Ha nincs barna cukrunk, akkor használhatunk egy kis édes kecsapot is.

Az így elkészült ételt főtt vagy sült krumplival tálalhatjuk. 

 Jó étvágyat hozzá!

Ebbe a városba sokáig nem mentünk el, mert azt hallottuk, hogy Charleroihoz hasonlóan koszos és kellemetlen ott lenni. Jelentem, megbántuk. Bátran állíthatom, hogy amióta ott voltunk, ez az egyik kedvenc városunk Belgiumban. Hogy miért is? Ehhez meg kell ismernünk alaposabban.

Namur egy 100 ezres város, Belgium Vallon területének „fővárosa”, mely két folyó a Meuse és a Sambre találkozásánál terül el. A város ad otthont a vallon parlamentnek. A belgák gyakran emlegetik a várost, mint a burzsoák városát, hiszen a város igen gazdag 17-18. században épült villákban, melyek főleg a citadella lábánál, vagy a folyó partján találhatunk. Mivel Belgium legtöbb városa történelmi, így gyönyörű házakkal van tele, de nincsenek igazán nagy tereik. Ezért otthonosabbnak éreztük a várost, mint Belgium többi városát, a viszonylag széles utak, nagyobb terek, valamint a citadella miatt.

Namur látnivalói

Harangtorony

A szintén világörökség részét képező harangtornyot eredetileg 1388-ban építették. A jelenlegi kinézetét a XVI. században kapta. A harangtoronyhoz tartozó galéria folyamatosan ideiglenes kiállításokat kínál, általában ingyenes belépéssel.

Szent Albán Katedrális

A katedrális barokk stílusban épült az olasz Gaetino Pizzoni építész tervei alapján

Citadella

A Meuse és a Sambre összefolyásánál levő hegy tetején találhatjuk ezt a kellemes kikapcsolódásra alkalmas dombocskát, mely egész Belgiumban egyedülálló. A Namur-i citadella Belgium legnagyobb alapterületű építménye, mely egész napos felfedezni valót tartogat.

Guy Delforge Parfümgyár és bolt

A Citadella ad otthont a Guy Delforge Parfümériának, ahol lehetőség van betekinteni a parfümgyártás fortélyaiba minden szombaton 3.30-tól. A bemutatóterem (díjmentes) minden nap nyitva áll a látogatók előtt, ahol magas minőségű parfümöket ismerhetünk meg és akár meg is vásárolhatjuk őket igen jutányos áron.

Szent Loup Templom

Ez a templom is egy remek példa a belga barokkra. Eredetileg Jesuit Father Huyssens építtette 1621-ben a Jezsuita Kollégium templomaként. A szent Loup templom nevet 1773-ban kapta, amikor a Jezsuitákat megdöntötték. A templom homlokzatát 1876-ban felújították az eredeti fekete márvány helyett a helyi homokkövet használva.

Színház (Place Du Théâtre)

Az Európában egyik utolsóként olasz-barokk stílusban épült színházat egy tűzvész után 1863-ban újjáépítették, majd 1998-ban teljesen renoválták. A színház mennyezetét 1999-ben Garouste, francia festő készítette. Az épületet belépődíj nélkül is megcsodálhatjuk.

Notre-Dame templom

Namur legrégebbi temploma ez a reneszánsz stílusban épült templom, mely a jelenlegi formáját 1750-ben kapta.

Groesbeek de Croix Hotel

Ez a hotel a XVIII. században épült, és mindenféleképpen megér egy látogatást. Cserépedények, dekorációk, bútorok, festmények, szobrok mind Namur felvilágosodásának korából származnak

A fegyvertár

Ez az épület 1692 és 1693 között épült fel 7 hónap alatt, miközben a nagy ostrom idején, amikor Namurnek jelentős katonai szerepe volt.

Az öreg Halle Al’Chair – archaeológiai múzeum (Rue du Pont, 21)

A Halle Al’Chair a korábbi hús piac, mely a XVI. század civil (reneszánsz) építészetének egyik legritkább és legszebb példája. Ma az épületben található a turista centrum és az archeológiai múzeum, mely gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a történelem előtti és a Gallo-Roman korokból.

 

 

Elnézést, tegnap este már nem volt erőm kitenni nektek ezt a bejegyzést. Most viszont következzen a lista, hogy miért jobb Belgium Magyarországnál  

 


 

1.      magasabbak a fizetések és reálértékben is többet érnek

2.      jobb minőségű az orvosi ellátás

3.      az emberek nyugodtabbak, többet mosolyognak

4.      a közterületek nagyon szépek

5.      rengeteg kiépített bicikli út van

6.      nyáron sokáig van világos (f 11-11)

7.      alap a minőségi élelmiszer

8.      leleményesebbek a vállalkozók (több extrém példa)

9.      rengeteg egzotikus gyümölcs, zöldség és étel

10.  változatos éttermek

11.  gyönyörű zöld fű

12.  nagyon jó akciók

13.  remek olcsó fesztiválok

14.  szervezett használt áru begyűjtés és újra értékesítés

15.  kóstolók a piacon, boltban

16.  minőségi tömegközlekedés

17.  kivilágított autópályák

18.  türelmes sofőrök

19.  minőségi egyetemek

20.  házhoz jönnek a szelektíven gyűjtött hulladékért

21.  olcsó használtautók

22.  családközpontú hétvégék (vasárnap nem nagyon tudsz vásárolni)

23.  ingyenes bankszámlavezetés apró betűs rész nélkül

24.  segítőkészek az emberek

25.  jobb minőségű utak

26.  több a madárhang (ez leginkább Leuvenben tűnik fel, de itt nagyon hangosan énekelnek)

27.  vannak naaagy zöld területek

28.  nincs nagyon meleg és nagyon hideg sem

29.  több az „álomautó” az utakon

30.  kevesebb hajléktalan

31.  kevesebb a szenvedélybeteg

32.  emberek tudatosabban gondolkoznak a jövőjükről

33.  kevesebb nagy baleset

34.  jobb környezet a nyelvtanulásra

35.  a filmeket csak feliratozzák

36.  nagyon sokan beszélnek angolul és azt is magas szinten

37.  minőségi bölcsődék, iskolák

38.  télen-nyáron széles gyümölcskínálat

39.  több környezettudatos ember

40.  több egészségtudatos ember

41.  sok helyen vannak vasárnapi varázslatos vásárok

42.  gyümölcsautomata (legközelebb, ha találkozunk vele, lefényképezem nektek)

43.  kenyérautomata

44.  fizetéshez képest olcsóbb az élet

45.  minimálbérből is kellemesen meg lehet élni

46.  van tenger

47.  közkedvelt turista célpontok, mint Párizs, London, Amszterdam, viszonylag közel vannak

48.  a csokijuknak párja nincs

49.  a belga sörök között mindenki megtalálja a kedvencét

50.  itt eheted a legfinomabb sült krumplit

51.  a goffrijuk is egészen egyedi

52.  szebbek a városok

53.  kisebbek a távolságok

54.  Az Európai Unió jelenléte miatt rengeteg jól fizetett álláslehetőség

 

 

Ha már itt felborzoltam a kedélyeket, akkor leírom Nektek egy csokorba, ami szerintem jobb Magyarországon, mint Belgiumban.

1.       az anyanyelveden beszél mindenki, az ügyintézés is így folyik

2.       sokkal egyszerűbb a bürokrácia, kevesebb felesleges lépést szükséges megtenni

3.       ingyenes az orvosi ellátás

4.       szolgáltatások nagyságrendekkel olcsóbbak

5.       internet sokkal jobb és olcsóbb

6.       szolgáltatási csomagban drágábbra váltásért nem kell plusz pénzt fizetni

7.       vannak kétkezi munkások, akik megfizethetők és normális munkát végeznek

8.       ha tönkremegy a mosógép, olcsóbb megszereltetni, mint újat venni

9.       olcsóbb az élelmiszer

10.   barátok ott vannak

11.   van: túró, túró rudi, búza dara, tölteni való paprika, kolbász, harcsa, ponty, törpeharcsa, fehérrépa

12.   van tészta a levesben

13.   van gyes, gyed

14.   nyáron melegebb van

15.   kevesebb az eső

16.   olcsóbbak az albérletek

17.   olcsóbbak a lakások és a lakosság nagy része saját otthonban él

18.   jobbak a mobil szolgáltatások

19.   a magyar billentyűzeten minden betűt megtalálsz

20.   jól ismered az otthoni termékeket

21.   finom bort lehet olcsón is venni

22.   kisebb a népsűrűség

23.   vannak dombosabb vidékeink

24.   több az országban a zöld környezet

25.   olcsóbb a kötelező biztosítás és a casco

26.   olcsóbb megszereltetni az autódat

27.   Budapest gyönyörű és a közbiztonság is sokkal jobb

28.   vannak bevásárlóközpontok

29.   a zöldséget és a gyümölcsöt könnyebben veheted a termelőktől

30.   a házak szigeteltek

31.   nem nagyon ismerik az elektromos fűtést otthon

32.   nincs honvágyad

33.   a busz nem csak intésre áll meg

34.   nem kell beszélned idegen nyelvet

35.   ha 3 vagy több nyelvet beszélsz, az egyediség, nem csak átlagos vagy

36.   olcsóbb a tömegközlekedés

37.   sokkal szélesebbek az autósávok

38.   kevésbé hallod a szomszédokat

39.   bankszámlanyitáshoz elég egy személyigazolvány

40.   lakcím bejelentésnél nem szükséges beszélned a helyi rendőrrel is

41.   rengeteg a termálvíz

42.   nagyok az uszodák

43.   olcsó a sportolás

44.   olcsó a nyelvtanfolyam

45.   normális tempóban tanítják a nyelvet

46.   rugalmasabbak az emberek

47.   nem túl gyakoriak az apró koccanások

48.   kevesebb a sérült autó az utakon

49.   szellősebbek a lakott területek

50.   úgy írod a dolgokat, ahogy ejted

51.   nincs annyi útfelbontás

52.   ingyenes a bölcsőde

53.   kevesebb náció él együtt

54.   közelebb van a Földközi tenger

55.   több a low cost repülőtársaság

56.   olcsóbb kijutni a reptérre

57.   van identitás tudatunk

58.   van kormányunk

59.   könnyebb közlekedni autóval a városban

60.   télen a nap normális időben kel

61.   vannak falvak

62.   vasárnap is vásárolhatsz, ha úgy tartja kedved

63.   reggel vehetsz friss kenyeret a péknél/boltban

64.   munkaidő előtt és után is lehet vásárolni

65.   olcsón is lehet étteremben ebédelni

66.   viszonylag gyakran vannak közterületi kukák

67.   a filmek szinkronizálva vannak

68.   ismered a kultúrát

69.   A legtöbb háztartásban van mosógép és sütő (ez leginkább csak Leuvenre nem igaz), de legalább be tudod tenni a lakásba

70.   a magyar konyha sokkal ízletesebb

71.   az emberek köszönnek egymásnak a lépcsőházban

72.   többen használják az indexet és azt nem felejtik kint.

73.   Budapest tisztább, mint Brüsszel

74.   Sokkal szebbek a magyar lányok/nők

75.   vannak természeti kincseink

76.   könnyebb vállalkozónak lenni

Még rengeteg mindent tudnék írni, kihegyezve a dolgokat egy-egy témára, de nem teszem. Holnap pedig megtudhatjátok, hogy miért jobb Belgiumban élni. Ti mit gondoltok erről? Tudnátok valamit hozzátenni? Esetleg valamivel nem értetek egyet a felsorolásban?

 

Tengerke 2011.06.13. 12:35

Értékek

Külföldön az ember sokkal jobban megtanulja értékelni hazáját...

Most éppen ezt szeretjük:

 

Tengerke 2011.06.08. 10:28

Adózás

Az életben csak két dolgoz biztos: a halál és az adó. Ezért minden évben eljön az az idő, amikor be kell vallanunk előző évi jövedelmünket. A belgáknál még akkor is, ha az nem is volt. Ez az ország számunka már többször bizonyította bürökratikus mivoltát. Nincs ez másképp az adóbevallásnál sem.
Fontos tudni, hogy Belgiumnak minden országgal van egyezménye a kettős adóztatás elkerülése érdekében. Még szerencse, hiszen itt a legmagasabb az adó mértéke egész Európában. Nézzük, hogy milyen részekből tevődik össze az adó: 
 Az első a társadalombiztosítási járulék, mely mindenkire vonatkoztatva egységesen 13,07%. A fennmaradó adólevonások már függenek a családi állapottól, a fizetés mértékétől és egyéb adócsökkentő kiadásoktól.
Az éves jövedelmek személyi jövedelemadó is terheli. Ezek jövedelemtől függően a következőképpen alakulnak:

Éves bevétel
Adó mértéke
6570
25%
8070
30%
11 480
40%
19 130
45%
35 060
50%
 
Rövidebb munkavállalás esetén érdemes utánajárni, hogy mi fér bele a speciális adózási kategóriába. Ilyenek például a diákmunka, 500 eurós alapbér, szolgáltatási szektorban való elhelyezkedés... stb.
Az adózókat továbbá terheli egy kommunális és regionális adó, mely 0-8,5% közötti lehet.Ennek általános mértéke 6%.
A belga adóév január 1-től december 31-ig tart. Adóbevallással kapcsolatos papírokat minden rezidens megkapja április végén - május, elején, függetlenül attól, hogy az előző évben volt-e munkaviszonya. Adóbevallást mindenkinek kötelező elkészítenie, annak leadási határideje általában június végére tehető.  A jövedelemmel nem rendelkezőknek 0-s adóbevallást kell beküldeniük.
A Belgiumban élő, de Európai Uniós szervezetnél dolgozó személyek részére más adózási szabályok vonatkoznak. Az EU-tól származó bevételeket nem kell a belga kormány felé bejelenteni, ilyen esetben 0-s adóigazolást kell visszaküldenünk.

 

Tengerke 2011.06.07. 11:39

Brugge

Brugge Európában a legjobb állapotban fennmaradt középkori város. Az ide érkezőt az időutazás, a csodálatos házak, a macskaköves utcák, valamint a bájos csatornák rögtön magával ragadják.

Látnivalók:
Jeruzsálem templom
A templomot az Adornes testvérek építették, melynek a nyolcszögletű harangtornya a világörökség része.  A belépőjegyért nem csak a templom által rejtett értékeket (késő gótikus ólomüveg, halott Krisztus képmását tartalmazó kápolna) nézhetjük meg hanem a Csipke múzeumot és az Adornes kastélyt is. A harangtoronyba külön szükséges belépőt váltanunk.
 
  Beginaudvar
A Belgiumban található világörökség részét képező beginaudvarok közül egy Brugge-ben található. Hangulatos sétákat lehet itt tenni.
Szent Vér Bazilika
Gyönyörű gótikus stílusban épült templom a Burg téren, melyben állítólag Jézus vérből őriznek egy ampullával.  Érdemes megnézni az alsó kápolnát is, amely román stílusával kontrasztos a fenti részekkel szemben. A belépés ingyenes.
Nagyboldogasszony Templom
Ez a lenyűgöző templom a román és a gótikus időkből maradt fent. A templomban Michelangelo Madonna gyermekkel c. szobra is megtalálható. A belépés díjtalan.
Szent János Kórház
A középkori kórház épületében nem csak az építmény szépségében merülhetünk el, hanem megcsodálhatjuk Hans Memling 6 festményét is.
Groeninge Múzeum
 A múzeumban főleg a 12. és a 20. század között Brugge-ben alkotó művészek képeit tekintheti meg a látogató.
Csokoládé Történelmi Múzeum (Wijnzakstraat 2) 
A múzeum a csoki kedvelők számára kihagyhatatlan élményt jelent.
Gyémántmúzeum (Katelijnestraat 43)
A gyémánt múzeumban a gyémántok útját mutatják be a kibányászástól az ékszerekbe kerülésig. A múzeumban 12:15-kor élőben mutatják be, hogyan csiszolják a gyémántot.
Sültkrumpli múzeum (Vlamingstraat, Academiestraat sarok)
A világ egyetlen sültkrumpli múzeuma. :-)
 
Tipp Brugge-be utazóknak:
-          A városba érdemes tömegközlekedéssel érkezni, mert az autó parkolása nem csak drága, hanem maximum 2 órát tudunk a legtöbb helyen egyszerre fizetni, ezzel is akadályozva a teljes kikapcsolódást.
-          A legtöbb bolt vasárnap is nyitva tart, viszont hétfőn egyes boltok zárva tartanak. Így ha hétfőn valamit speciálisat szeretnénk vásárolni, tájékozódjuk, hogy a bolt nyitva tart-e.

Tengerke 2011.06.05. 10:55

Vol au vent

A most következő recept a belgáknak nagy kedvence. Hozzáteszem, hogy a hagyományos belga konyha nem nagyon használ fűszereket són, borson és szerecsendión kívül. Ezért arra kérek mindenkit, hogy aki ezt a receptet elkészíti, a saját ízlése szerint fűszerezzen! Akkor lássuk a receptet:

Hozzávalók
-          250 gr champignon gomba elnegyedelve
-          600 gr felkockázott csirkemell filé
-          6dl húsleves alaplé
-          fél citrom leve
-          napraforgó olaj
-          fekete bors
-         
-          finomra vágott petrezselyem
Rántáshoz
-          50 gr vaj
-          70 gr liszt
Húsgombócokhoz
-          250 gr darálthús (marhából, csirkéből, vagy pulykából)
-          1 tojás sárgája
-          2 ek zsemlemorzsa
Szósz
-          1 tojás sárgája
-          1 dl tejszín
Elkészítés:
-          Forraljuk fel a húslevest (legjobb a saját készítésű, de használhatunk kockalevest is) és pároljuk készre a csirkemell kockákat 20-30 perc alatt. (A hús közvetlenül ne érintkezzen a lével.
-          A húsgombócokhoz keverjük össze a darált húst a tojássárgájával és a prézlivel.  Formázzunk apró gombócokat, majd főzzük meg a húslében. A gombócok akkor vannak készen, amikor azok feljönnek a lé tetejére.
-          Pirítsuk meg a gombát vajon egy serpenyőben 2 perc alatt, majd adjuk hozzá a citromlevet.
-          A rántáshoz megolvasztjuk a vajat egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a lisztet és pirítjuk, de csak addig, amíg még nem színeződik el a liszt.
-          Levesszük a tűzről a levest, majd hozzáadjuk a rántást és csomómentesre keverjük. Ha a szósz nem elég sűrű, akkor addig főzzük, amíg kellően sűrű nem lesz.
-          Ízesítsük a szószt sóval és borssal.
-          Hagyjuk a szószt egy kicsit kihűlni, hogy ne csapja ki a következő lépésnél a fehérjét.
-          Keverjük össze a tojássárgáját és a tejszínt egy tálban, majd adjunk hozzá egy keveset az előzőleg elkészített mártásból és keverjük csomómentesen el.
-          Keverjük a szószba bele az előzőleg elkészített keveréket.
-          Végül keverjük össze a gombát, a húsgombócokat, a párolt húst és a szószt, majd  ha nem elég meleg, akkor melegítsük együtt egy kicsit őket, de ne forraljuk!
-          Állítsuk be az ízesítést sóval, borssal és citromlével.
-          Az így elkészített fogást leveles pogácsában tálalhatjuk!
Tippek az elkészítéshez:
-          A párolás előtt a csirkehúst érdemes egy kicsit bepácolni, hogy intenzívebb legyen az íze.
-          A húsgombócokat érdemes zöldfűszerekkel, sóval, borssal ízesíteni.
-          A gombát ízlés szerint főzhetjük tovább is, mint a receptben megemlített, valamint ízlés szerint a párolás közben is adhatunk hozzá sót és borsot.
 
Jó étvágyat hozzá!

Tengerke 2011.06.04. 13:17

Cirkusz fesztivál

Mivel itt Belgiumban egyeseknek 4 napos hétvége volt. (Csütörtökön Jézus mennybemenetelét ünnepelve (áldozó csütörtök), majd péntek kötelező szabadság az irodai dolgozóknak) így remek alkalom volt ez a fesztiválokra mindenütt. Csütörtökön Namurben jártunk, ahol szintén fesztivál volt. Amiről most Nektek szeretnék azonban írni, az a Leuveni cirkusz fesztivál, ami a napokban (júni 2-5) kerül megrendezésre.

 

Véletlen volt, hogy bekeveredtünk a városba, ugyanis éppen speedmintonoztunk, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy szurkolók fantasztikus hanggal megörülnek valaminek. Ekkor döntöttük el, hogy bemegyünk a városba. Éppen belgium-törökország selejtező meccs volt. Mivel a 4 fős társaságból 3-an nem vagyunk nagy foci rajongók, ezért tovább indultunk, mert mondtam Nekik, hogy olvastam egy fesztiválról. Miután megtaláltuk a fesztivált a Ladeuze plein környékén, ahol finom olasz sütiket, sajtokat, angol, amerikai, osztrák és magyar vásárfiát is lehet vásárolni, megláttuk a tér felett kifeszített kötél rengeteget. Kíváncsian vártuk, hogy mi is lesz a műsor. Az egyik műsorszám az volt, hogy egy Michel Menin nevű úriember végigsétált a levegőben a tér egyik sarkától az egyetemi könyvtár tornyáig 62 méter magasságban. Aztán következett a tűzijáték, ami igazán látványos volt. Képzeljétek el, hogy 3 emeleten álltak dobosok, akik olykor átváltottak egyéb ütős és rázós hangszerekre, velük szemben a karmester is dobbal és egyéb hangszerekkel, majd a zenei csattanóknál , szüneteknél tűzijáték. Hihetetlenül jól nézett ki és fantasztikus élmény volt! Miután a tűzijáték véget ért, következett egy tűzcirkusz, ahol a tér több pontján szórakoztatták a közönséget tűzdobálással, tüzes golyógurítással, tüzes bábokkal stb. Sajnos mivel egyenesen a parkból mentük az ütőkkel a kezünkben, így nem volt nálunk fényképező sem telefon, hogy meg tudjuk örökíteni az eseményeket, így mások fényképei, videói közül válogatunk Nektek!
 
 
 
 

Tengerke 2011.05.18. 12:16

Leuven

 Eddig kimaradt a blog bejegyzései közül, de most következzék a város, Leuven bemutatása. Leuven Brüsszeltől 25 km-re keletre helyezkedik el a Dijle és a Voer folyók partján. A város Belgium Flamand-Brabant tartományának székhelye, közigazgatási és jogi központja. A történelmi Leuven egy körgyűrűn belül helyezkedik el, de 1977-ben közigazgatásilag hozzácsatolták a környékbeli településeket is. Érdekesség, hogy a város lakosságának kb. 30%-a diák a városban található egyetemek miatt. (KU Leuven, Vlerik) A KU Leuven a Németalföld egyik legrégebbi egyeteme, mely világszerte elismert.

Közlekedés Leuvenben
A város történelmisége miatt az utcák meglehetősen szűkek, ezért Leuvenben rengeteg az egyirányú út, valamint az egész belvárosban 30 km/h-s korlátozás vonatkozik az autókra. A diákok magas száma, valamint az autóval való nehézkes közlekedés miatt igen sokan pattannak biciklire. Ugyan a diákok kapnak éves bérletet a helyi tömegközlekedésre, a ritka járatok miatt a mégis inkább a biciklit választják.  A belváros tömörsége miatt az ide látogatók akár gyalog is körbejárhatják a várost.
A város látnivalói:
Városháza               
Városházát 236 különböző szobor teszi szokatlanul díszessé. A városháza a Brüsszeli városháza után épült, és a Leuveniek szerettek volna túltenni azon, ezért tervezték ilyen díszesre. Valamint, hogy ne maradjanak le a Brüsszeliek mögött a várost alapító családok számát tekintve, így 2 kitalált családdal bővítették az 5 alapító családot. A többi érdekes tényt azonban nem mesélem el, hogy érdemes legyen elmenni a körtúrára is, melyet minden vasárnap megrendeznek.  
A nagy és a kis beguinage
A beguináge-okat Belgium területén vallásos nők, az ún. beguinák építették az 13. században. Leuvenben mindössze 72 ház maradt fent, amit a WHO a világörökség részévé nyilvánított. A nagy beguinage az egyik legnagyobb fennmaradt beguinage. A falak közt, a szűk, macskaköves utakon hangulatos sétát tehetünk. A kis beguinage sajnos egy renoválás során sokat vesztett hangulatából. Amennyiben a környékén járunk, egy pillantást érdemes rá vetnünk.
Oude Markt
Az Oude Markton gyönyörű épületeket találunk, melyet akár az egyik kávézóba ülve is megcsodálhatunk. Az élet az Oude Markton esténként pezsgő, hiszen rengeteg kávézó és bár közül válogathatnak az erre járók.
Egyetemi könyvtár
                Az egyetemi könyvtár többször is elpusztult tűzvészben. A felújításához szükséges pénzt Amerikai egyetemek adták össze. A könyvtár épülete egy meglehetősen impozáns képviselője a tipikus belga építészetnek. Amennyiben lehetőségünk van rá, az épületet ne csak kívülről, hanem belülről is csodáljuk meg.
Szent Péter templom
A templomot 1507-ben kezdték építeni, melynek az alapját 3 torony adja. Ebből a legmagasabb 165 méteres, mely a maga idejében rekordnak számított. 1570-ben a mocsaras talajra épült templom tornyai összeomlottak. Ezért 1613-ban lebontották a tornyokat, és egy 50 méter magas tornyot húztak fel.
Aarenbergi kastély

Az Aarenbergi kastély az egyetem egyik régi épülete, mely körül szépen gondozott kertet, és a Voer mentén ejtőző kacsákat találjuk. Amennyiben hangulatos helyen szeretnénk sétálni, érdemes megnézni.
Botanikus kert
A botanikus kert, mint minden nagyobb zöld terület, vonzza a látogatókat Leuvenben, különösen napsütésben. A kertben folyamatosan nyílnak a virágok, így igazán kellemes kikapcsolódást jelent azoknak, akik szeretik az egzotikus és a kevésbé egzotikus virágokat is.
Fonske
 Leuven egyik jelképe a városháza mellett ez a szobor, melyet az egyetem fennállásának 550. évfordulóján adtak át. A Fons Sapiantae-t megtestesítő fiú fejjel lefelé olvassa a könyvét, míg a fejére sört locsol.
Stella Artois
A város iparának a legfontosabb eleme az ABInbev sörgyár, mely a világ legnagyobb sörgyára. A gyárban készül például a Stella Artois is.
Az AbInbev sörgyárba előzetes bejelentkezés alapján bejuthatunk, ahol egy idegenvezetés alkalmával megismerkedhetünk a világ legnagyobb sörgyárának történetével, bepillantást nyújthatunk a kulisszák mögé és a vezetés végén lehetőségünk van megkóstolni a gyár fő termékét, a Stella Artoist. Itt megjegyezném, hogy ez a sör nem tartozik a nagy kedvenceim közé, de a gyárban a friss íze magával ragadott. Természetesen, aki nem szereti az alkoholt, választhat más italt is.

További képeket a látnivalókról itt találtok.

Tengerke 2011.05.04. 13:42

A király kertje

Az elmúlt időben ismételten sok dolog történt velünk. Látogatóban járt nálunk néhány barátunk, aztán nyakunkba vettük Európát és Lisszabonig meg sem álltunk. Végül pedig ellátogattunk Magyarországra, hogy egy kicsit a családunkkal lehessünk. Ígérem nektek, hogy mindenről be fogok számolni, most azonban egy aktuális eseményről szeretnék beszámolni nektek, hogy a Belgiumban élők is értesülhessenek az eseményről, amíg még nem késő. 

Korábban két évente, mostanában azonban évente tavasszal két-három hétre megnyitják a nyilvánosság előtt a király üvegházát, kertjét, valamint Elizabeth királynő stúdióját is. Az esemény idén még május 8-áig, vasárnapig megtekinthető. Érdemes megnézni, mert nem csak a virágok, hanem az épületek maguk is lenyűgözőek. Bővebb részleteket itt olvashattok.

 

További képeket itt találtok

 A belgákról érdemes tudni, hogy nagyon szeretik a finom, friss húsokat és tudják is, hogy hol lehet azt beszerezni. Itt Leuvenben például van egy húsbolt, ahol szinte kivétel nélkül mindig 20 perces sor áll, de szombatonként a sor rendszeresen az utcán tekereg. Ez a Rondou, mely családi vállalkozásként működik. Számomra meglepő volt, hogy a boltban lehetőség van interneten keresztül történő rendelésre is, így az ember csak beugrik a boltba, majd beáll a kasszához fizetni és így nem szükséges kiállnia a sort.

Az étel, amiről ma írok nektek, az a blinde vink (magyarul vak pinty). A blinde vink egy fűszeres darált hússal töltött vékony hússzelet, melyet a henteseknél elkészítve lehet kapni. Ennek is rengeteg elkészítési módja van, de először általában megsütik. 

 

 

Blinde vink paradicsomos szószban

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 fej összevágott hagyma
  • olaj
  • 4 db blinde vink
  • 1 liter paradicsom lé
  • 1 doboz sűrített paradicsom
  • cukor
  • fűszerek (majoránna, bazsalikom, zellerzöld)

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben olajon megpirítom a kockára vágott hagymát, majd amikor már üvegesre sült, rátesszük a blinde vinket és közepesen átsütjük. Amikor ez megvan, hozzáadjuk a paradicsomlevet és a paradicsom sűrítményt (hogy jó sűrű legyen a lé), majd ízlés szerint hozzáadjuk a sót, a cukrot és a fűszereket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó étvágyat hozzá!

  A feketegyökeret Magyarországon kevéssé ismerik, azonban a belgák rendszeresen fogyasszák a növény gyökérzetét. A feketegyökeret, ha csak nem ismeri az ember, először bizalmatlanul szemléli. A gyökerek ujjnyi vastagságúak, 30-40 cm hosszúak, fekete-sötétbarna színűek. A gyökerek pucolás során fehér, ragacsos váladékot engednek, amiért ajánlott a zöldséget gumikesztyűben pucolni. A pucolás során először érdemes egy kefével ledörzsölni a héját, majd a maradékot késsel/krumplihámozóval eltávolítani, majd azonnal citromos/tejes vízbe tenni. A zöldség úgy használható, mint a spárga. Íze pedig a paszternákhoz hasonlítható. A tipikus belga elkészítési módja azonban nagyon egyszerű.

 

  Megpucolás után az 5 cm hosszúra vágott darabokat tej és víz 1:1 arányú keverékében 15 perc alatt megfőzzük, majd bechamel mártással nyakonöntjük. Az így elkészített ételt zöldségként húsos fogások mellé fogyasztják. 

Tengerke 2011.03.19. 10:30

Hajóliftek

 

A Karnevál szünetében ellátogattunk La Luviere közelében levő világörökség részét képező hidraulikus hajóliftekhez. A Canal du Centre 66,2 méternyi vízszintemelkedését a 19. század végén és a 20. század elején 4 hidraulikus hajólift (3 db 16,93 méter magas, és egy 15,4 méter magas) segítségével oldották meg. 2002 óta a lifteket csak szórakozási céllal használják, azokat kiváltotta a 2002-ben épült Strépy-Thieu nevű 73,15 méter magas hajólift, mely megépülése után 2006-ig a legmagasabb hajólift volt a világon.
A hajóliftek mellett állni lélegzetelállító élmény. Hihetetlen belegondolni, hogy egy ilyen monstrum segítségével micsoda tömegeket mozgatnak meg. 

További képeket itt találhattok.