Tengerke 2011.09.07. 19:26

Sörtúra

 Ahogy a legutolsó bejegyzésemben említettem, híresek a belga sörök. Éppen ezért 2 barátunkkal elindultunk sörtúrára, ahol is a cél több sörfőzde megismerése volt. Összesen 4 sörfőzdében voltunk. 

Az első a Boezingenben levő Sas sörgyár volt, melyhez azért egy kicsi személyes kötődés is fűz. Itt a sörfőzde elvileg nem látogatható a publikum részére, de a helyiek éppen a utcán voltak és nagyra értékelték, hogy Magyarországról odaautóztunk, ezért minket külön kiszolgáltak. Válogattunk is egy-két sör közül, majd miközben továbbálltunk az utcán levő férfiak mosolyogva megünnepelték a kezünkben levő sört. 
A második és a harmadik hely amit meglátogattunk, tulajdonképpen ugyanaz a sörfőzde volt, csak a hangulata különbözött. A második hely egy nagy sörlerakat volt, ahol autóval be lehetett hajtani, majd felpakolni a sört, amit kifizettél. A harmadik helynek a romantikáját az adta, hogy az üzletben a sörgyár tulajdonosával beszélgettünk. Ezt persze már csak otthon vettük észre, amikor az egyik sörön, amit vásároltunk, felfedeztük az úriember arcképét. (A középső arc) Ez utóbbi két sörfőzde sörei közül 11 szerepel a legjobb 30 belga sör között.
A negyedik sörfőzde volt a végső célunk, ahol több oldal szerint a világ legjobb sörét lehet inni, a Westvleteren 12-eset. Ez egy barna trappista sör, melyet a helyi apátságban gyártanak. A különlegessége, hogy főleg csak helyben lehet kapni, hiszen a barátok csak limitált mennyiséget tudnak belőle előállítani, valamint ha valaki szeretne hazavinni sört, akkor előre le kell foglalnia a fél évente egy autóra jutó egyszer elvihető egy rekesz sört. Természtesen odatévedt turistaként is lehetőségünk van egy-egy üveg sör vásárlására, azonban ilyenkor a 3 sörért (Westvleteren 8, blond és 12 a képen fellelhető sörök sorrendje is) már 20 eurót kell fizetnünk. A sör önmagában nem olcsó 4,7 euró, viszont a magas (10,2%-os) alkoholtartalma miatt hamar jól érezhetjük magunkat tőle. Feketén lehet venni több helyen is Brüsszelben 10-12 eurós üvegáron. Westvleterenben azonban nem csak sört gyártanak, hanem finom apátsági sajtokat is. 
 
 
A belga sörök értékelését az alábbi oldalon találhatjátok meg:
http://www.ratebeer.com/RateBeerBest/table_2011.asp?title=Best+Beers+of+Belgium+2011&file=belgium_beer_2011.csv
 

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyleuven.blog.hu/api/trackback/id/tr403209713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása