Ez az étel egy hagyományos, marhahúsból készült belga étel, mely elkészítésében egy kicsit hasonlít a magyar pörkölthöz. Ugyan a kész étel íze egy kicsit édesebb és savanyúbb, mint a mi pörköltünk, de így is igen ízletes. Az itteniek Carbonadenak, vagy Stoofvleesnek hívják.

Hozzávalók:

- 1 fej hagyma

- 0.5 kg marhahús

- 3 dl sör

- fél kk mustár

- 1 fokhagyma

- 1 tk barna cukor

- 1 babérlevél

- 1 szál kakukkfű

- só, bors

-vaj vagy olaj

 

 

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, majd a zsiradékon üvegesre dinszteljük. Ha a hagyma már kész, akkor hozzáadjuk a kockákra, vagy kisebb szeletekre vágott marhahúst a sót és a borsot és a húst fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a barnacukrot és kevergetés mellett hagyjuk, hogy a hús egy kis színt kapjon. Ha ez megvan, akkor felöntjük a sörrel és hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet és a mustárt. Összekeverjük, majd fedő alatt főzzük. Amikor a hús puhára főtt (1 – 1 és negyed óra), levesszük a fedőt és forrni hagyjuk, amíg a leve elég sűrű nem lesz.

Tipp: Ha nincs barna cukrunk, akkor használhatunk egy kis édes kecsapot is.

Az így elkészült ételt főtt vagy sült krumplival tálalhatjuk. 

 Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://iranyleuven.blog.hu/api/trackback/id/tr223002716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

uluk4i 2011.06.21. 13:57:33

Jummi, szuper ezt a recept, a nyálam is összecsordult...

Szíves engedelmeddel forrásként használtalak: hu.wikipedia.org/wiki/Stoofvlees

uluk4i 2011.06.21. 17:26:05

Valahol azt olvastam, hogy az se mindegy, milyen s�l�int�le, ��lag a barna, lehetőleg ap�� s�aj�j� legjobb valamelyik Westmalle barna s�.igaz ez?

Tengerke 2011.06.28. 10:21:52

Bocsánat a késői válaszért, nem voltan net előtt néhány napig. Általában barnát használnak, konkrét márkaajánlásról nem tudok. Viszont van egy por szerű valami, amit használnak a sör helyettesítésére és sűrítésre. Ma megnézem Neked.

Tengerke 2011.07.09. 14:45:49

@uluk4i:
Mostanra el is jutottam odáig, hogy le is írjam Neked: MAIZENA Express voor bruine sausen 250 g - ezt használják a Carbonade barna szószához.

Tengerke 2011.07.09. 14:47:23

Egyébként már a fotókat is elkészítettem, csak a feltöltés lassan megy. :) A jövő héten igyekszem megmoderálni magam és akkor be tudod illeszteni a csokis képeket is.