Tengerke 2011.06.08. 10:28

Adózás

Az életben csak két dolgoz biztos: a halál és az adó. Ezért minden évben eljön az az idő, amikor be kell vallanunk előző évi jövedelmünket. A belgáknál még akkor is, ha az nem is volt. Ez az ország számunka már többször bizonyította bürökratikus mivoltát. Nincs ez másképp az adóbevallásnál sem.
Fontos tudni, hogy Belgiumnak minden országgal van egyezménye a kettős adóztatás elkerülése érdekében. Még szerencse, hiszen itt a legmagasabb az adó mértéke egész Európában. Nézzük, hogy milyen részekből tevődik össze az adó: 
 Az első a társadalombiztosítási járulék, mely mindenkire vonatkoztatva egységesen 13,07%. A fennmaradó adólevonások már függenek a családi állapottól, a fizetés mértékétől és egyéb adócsökkentő kiadásoktól.
Az éves jövedelmek személyi jövedelemadó is terheli. Ezek jövedelemtől függően a következőképpen alakulnak:

Éves bevétel
Adó mértéke
6570
25%
8070
30%
11 480
40%
19 130
45%
35 060
50%

 
Rövidebb munkavállalás esetén érdemes utánajárni, hogy mi fér bele a speciális adózási kategóriába. Ilyenek például a diákmunka, 500 eurós alapbér, szolgáltatási szektorban való elhelyezkedés... stb.
Az adózókat továbbá terheli egy kommunális és regionális adó, mely 0-8,5% közötti lehet.Ennek általános mértéke 6%.
A belga adóév január 1-től december 31-ig tart. Adóbevallással kapcsolatos papírokat minden rezidens megkapja április végén - május, elején, függetlenül attól, hogy az előző évben volt-e munkaviszonya. Adóbevallást mindenkinek kötelező elkészítenie, annak leadási határideje általában június végére tehető.  A jövedelemmel nem rendelkezőknek 0-s adóbevallást kell beküldeniük.
A Belgiumban élő, de Európai Uniós szervezetnél dolgozó személyek részére más adózási szabályok vonatkoznak. Az EU-tól származó bevételeket nem kell a belga kormány felé bejelenteni, ilyen esetben 0-s adóigazolást kell visszaküldenünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyleuven.blog.hu/api/trackback/id/tr502967174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uluk4i 2011.06.16. 21:38:09

Az adó nagyon magas, de ezért kapsz: többé-kevésbé jól működő államigazgatást, kivilágított autópályát, jó minőségű és olcsó egészségügyet, tényleg ingyenes és magas színvonalú közoktatást egyetemig...
Tudod én inkább fizettem Belgiumban az 50%-ot, mint Mo-on hallgassam a demagóg politikusokat és bámuljam a gengszterek Merdzsóit...

Kivancsi 2014.05.15. 14:06:49

ez azert mindent elmond.....
A Belgiumban élő, de Európai Uniós szervezetnél dolgozó személyek részére más adózási szabályok vonatkoznak.

Az EU-tól származó bevételeket nem kell a belga kormány felé bejelenteni, ilyen esetben 0-s adóigazolást kell visszaküldenünk.

adomentesen zsebretesznek 5-10-15e jurot...
hat kapjak be az eloskodo gecik....
süti beállítások módosítása