Tengerke 2011.06.05. 10:55

Vol au vent

A most következő recept a belgáknak nagy kedvence. Hozzáteszem, hogy a hagyományos belga konyha nem nagyon használ fűszereket són, borson és szerecsendión kívül. Ezért arra kérek mindenkit, hogy aki ezt a receptet elkészíti, a saját ízlése szerint fűszerezzen! Akkor lássuk a receptet:

Hozzávalók
-          250 gr champignon gomba elnegyedelve
-          600 gr felkockázott csirkemell filé
-          6dl húsleves alaplé
-          fél citrom leve
-          napraforgó olaj
-          fekete bors
-         
-          finomra vágott petrezselyem
Rántáshoz
-          50 gr vaj
-          70 gr liszt
Húsgombócokhoz
-          250 gr darálthús (marhából, csirkéből, vagy pulykából)
-          1 tojás sárgája
-          2 ek zsemlemorzsa
Szósz
-          1 tojás sárgája
-          1 dl tejszín
Elkészítés:
-          Forraljuk fel a húslevest (legjobb a saját készítésű, de használhatunk kockalevest is) és pároljuk készre a csirkemell kockákat 20-30 perc alatt. (A hús közvetlenül ne érintkezzen a lével.
-          A húsgombócokhoz keverjük össze a darált húst a tojássárgájával és a prézlivel.  Formázzunk apró gombócokat, majd főzzük meg a húslében. A gombócok akkor vannak készen, amikor azok feljönnek a lé tetejére.
-          Pirítsuk meg a gombát vajon egy serpenyőben 2 perc alatt, majd adjuk hozzá a citromlevet.
-          A rántáshoz megolvasztjuk a vajat egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a lisztet és pirítjuk, de csak addig, amíg még nem színeződik el a liszt.
-          Levesszük a tűzről a levest, majd hozzáadjuk a rántást és csomómentesre keverjük. Ha a szósz nem elég sűrű, akkor addig főzzük, amíg kellően sűrű nem lesz.
-          Ízesítsük a szószt sóval és borssal.
-          Hagyjuk a szószt egy kicsit kihűlni, hogy ne csapja ki a következő lépésnél a fehérjét.
-          Keverjük össze a tojássárgáját és a tejszínt egy tálban, majd adjunk hozzá egy keveset az előzőleg elkészített mártásból és keverjük csomómentesen el.
-          Keverjük a szószba bele az előzőleg elkészített keveréket.
-          Végül keverjük össze a gombát, a húsgombócokat, a párolt húst és a szószt, majd  ha nem elég meleg, akkor melegítsük együtt egy kicsit őket, de ne forraljuk!
-          Állítsuk be az ízesítést sóval, borssal és citromlével.
-          Az így elkészített fogást leveles pogácsában tálalhatjuk!
Tippek az elkészítéshez:
-          A párolás előtt a csirkehúst érdemes egy kicsit bepácolni, hogy intenzívebb legyen az íze.
-          A húsgombócokat érdemes zöldfűszerekkel, sóval, borssal ízesíteni.
-          A gombát ízlés szerint főzhetjük tovább is, mint a receptben megemlített, valamint ízlés szerint a párolás közben is adhatunk hozzá sót és borsot.
 
Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://iranyleuven.blog.hu/api/trackback/id/tr302957223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

uluk4i 2011.06.16. 21:40:01

Hmmmm...köszi a receptet, a kantinban ettem ilyen sokat, ott fincsi volt, gondolom házilag még istenibb lehet...