A tarlórépa egy Belgiumban igen gyakori zöldségféle A növény Hollandiában őshonos, és itt szinte kizárólag a biogazdaságok és a magánszemélyek tenyésztik. A leggyakoribb típusának külseje főleg fehér, kivétel ez alól az felső 1-5 centiméter, amelynek színe lilás-pirosas. Általában paradicsom nagyságú (5-20 cm) gyökerei vannak, de egyes fajoknál akár 1 kg nagyságúra is megnőhetnek. A levelei gazdagok mustárolajban. A fehérrépa A, B1, B2, C vitamint, kalciumot tartalmaz jelentősebb mennyiségben.

Magyarországon kevéssé elterjedt, és ahol megtalálható, ott is inkább állatok takarmányozására használják. Ahol azonban ismerik a növényt, ott nyersen, főzve, sütve is fogyasztják.Ízelítőnek pedig álljon itt egy krémleves recept.

Tarlórépa leves

 

Hozzávalók:

-          450 gramm kis tarlórépa

-          25 dkg vaj

-         

-          250 g burgonya

-          1 l víz

-          őrölt bors

-          szerecsen dió

-          3 dl tej

-          4 ek tejszín

-          1 ek petrezselyem

-          pirított kenyérkockák

Elkészítése:

Meghámozzuk a tarlórépákat és a burgonyát, majd apró kockákra vágjuk.  Egy fazékban megolvasztjuk a vajat, majd amikor már habos, akkor hozzáadjuk a tarlórépát és pároljuk egy kicsit meg. Adjunk hozzá ízlés szerint sót és egy kis vizet, majd főzzük fedő alatt 10 percig. Ezután adjuk hozzá a burgonyát, és annyi vizet, hogy éppen ellepje a fazékban levő zöldséget és burgonyát. Fedő alatt, lassú tűzön pároljuk 30 percig. Az idő leteltével vegyük le a fedőt, majd főzzük addig, amíg az esetlegesen feleslegben levő víz elpárolog. Ezután mixerrel aprítsuk finomra a leves tartalmát, adjuk hozzá a tejet, és forraljuk össze az egészet, miközben sóval, szerecsen dióval, borssal és petrezselyemmel fűszerezzük. Végül keverjük hozzá a tejszínt, majd pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyleuven.blog.hu/api/trackback/id/tr332660417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása