2011.02.15. 13:22
Tarlórépa és ami lehet belőle
A tarlórépa egy Belgiumban igen gyakori zöldségféle A növény Hollandiában őshonos, és itt szinte kizárólag a biogazdaságok és a magánszemélyek tenyésztik. A leggyakoribb típusának külseje főleg fehér, kivétel ez alól az felső 1-5 centiméter, amelynek színe lilás-pirosas. Általában paradicsom nagyságú (5-20 cm) gyökerei vannak, de egyes fajoknál akár 1 kg nagyságúra is megnőhetnek. A levelei gazdagok mustárolajban. A fehérrépa A, B1, B2, C vitamint, kalciumot tartalmaz jelentősebb mennyiségben.
Magyarországon kevéssé elterjedt, és ahol megtalálható, ott is inkább állatok takarmányozására használják. Ahol azonban ismerik a növényt, ott nyersen, főzve, sütve is fogyasztják.Ízelítőnek pedig álljon itt egy krémleves recept.
Tarlórépa leves
Hozzávalók:
- 450 gramm kis tarlórépa
- 25 dkg vaj
- só
- 250 g burgonya
- 1 l víz
- őrölt bors
- szerecsen dió
- 3 dl tej
- 4 ek tejszín
- 1 ek petrezselyem
- pirított kenyérkockák
Elkészítése:
Meghámozzuk a tarlórépákat és a burgonyát, majd apró kockákra vágjuk. Egy fazékban megolvasztjuk a vajat, majd amikor már habos, akkor hozzáadjuk a tarlórépát és pároljuk egy kicsit meg. Adjunk hozzá ízlés szerint sót és egy kis vizet, majd főzzük fedő alatt 10 percig. Ezután adjuk hozzá a burgonyát, és annyi vizet, hogy éppen ellepje a fazékban levő zöldséget és burgonyát. Fedő alatt, lassú tűzön pároljuk 30 percig. Az idő leteltével vegyük le a fedőt, majd főzzük addig, amíg az esetlegesen feleslegben levő víz elpárolog. Ezután mixerrel aprítsuk finomra a leves tartalmát, adjuk hozzá a tejet, és forraljuk össze az egészet, miközben sóval, szerecsen dióval, borssal és petrezselyemmel fűszerezzük. Végül keverjük hozzá a tejszínt, majd pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Szólj hozzá!
Címkék: étel recept ebéd egzotikus
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek