Tengerke 2011.01.16. 13:02

Tartózkodás

Magyar állampolgárságú emberek új típusú személyigazolvánnyal  is beléphetnek az ország területére amennyiben más Schengeni országból érkeznek

A magyar állampolgárok 3 hónapig tartózkodhatnak engedély nélkül Belgium területén. Három hónapnál hosszabb idejű várható tartózkodás esetén bejelentési kötelezettségünk van a helyi hatóságok felé.

Hogy a bejelentési kötelezettségünknek eleget tegyünk, először tartózkodási helyet szükséges létesíteni. Az ehhez hasznos információkat egy korábbi bejegyzésben már tárgyaltuk.

Amennyiben tanulni érkezünk, vagy ideérkezésünk idején már rendelkezünk állással, esetleg házastársunk, vagy élettársunk után érkeztünk, és nem kívánunk dolgozni úgy a bejelentkezéshez szükséges ezekről is igazolást vinnünk.

Amennyiben házasok vagyunk, úgy arról szükséges egy igazolást vinnünk.  Amennyiben a társunkhoz érkeztünk, úgy szükséges igazolnunk, hogy mással nem vagyunk házasok, és hogy minimum 45 naponta találkozunk. Ez utóbbi lehet azonos címre érkező számlák a két fél nevére, vagy egy repülőre szóló jegyek, közös szállásfoglalás, esetleg ismerősök igazolása.

Amennyiben dolgozni szeretnénk, de még nincs állásunk, úgy az érkezéstől számítva 3 hónapunk van, hogy munkát találjunk. Az állásnak minimum 12 órásnak kell lennie.

Miután bejelentkeztünk a helyi irodához, ne lepődjünk meg, ha a postaládánkban találunk egy behívót a rendőrségre. Mindössze meg szeretnének bizonyosodni arról, hogy tényleg azok vagyunk, akinek mondjuk magunkat.

Amennyiben dolgozni szerettünk volna, és sikerült állást találnunk 3 hónapon belül, akkor ismét be kell mennünk a hivatalba, ahol be kell mutatnunk a munkaszerződésünket. Amennyiben fix, bejelentett, nem szolgáltatási szektorhoz tartozó állásunk van, úgy véget is értek az ezzel kapcsolatos teendőink. Amennyiben a szolgáltatási szektorban helyezkedünk el, ismét 3 hónap haladékot kapunk, hogy bemutassuk a bérkimutatásunkat, esetlegesen a bankszámlakivonatunkat, hogy a munkánkért cserébe ténylegesen pénzt kaptunk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyleuven.blog.hu/api/trackback/id/tr692587629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pozsi83 2011.01.16. 16:49:06

Es mi van, ha nem talalsz allast harom honapon belul?

Tengerke 2011.01.18. 10:05:57

Ha egyik más pontba sem illesz bele, akkor szükséges szerezned a helyi munkaügyi hivataltól egy igazolást arról, hogy megpróbáltál állást szerezni.

Ha egyáltalán nem törődsz azzal, hogy bármilyen papírt leadj, úgy kapsz egy felszólítást, hogy 5 napon belül hagyd el az országot.
süti beállítások módosítása